Advarer mot bruk av kortforsikring

Ekspert fraråder bruk av kredittkortenes reiseforsikring.

Nettavisen har nylig hatt en artikkel om reiseforsikring gjennom kredittkort - der ekspert advarer mot bruk av denne kortforsikringen uten å ha annen fullverdig reiseforsikring.


- Du bør ikke basere deg på å bruke reiseforsikringen som ofte følger med når du betaler en reise med kredittkort, mener Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen.


Mange kredittkort har reiseforsikring som innebygd tilleggstjeneste. Det vil si at hvis du betaler minst 50 prosent av reisen med kredittkortet så følger det med en reiseforsikring. Men Pedersen roper et varsku mot å se seg blind på denne tjenesten.


Fort gjort å glemme

- En stor chartertur kan være lett å huske å betale med kredittkort, men hva når du tar toget til tanta på Toten eller kjører bil til hytta di, husker du da å bruke kredittkortet til togbillett og bensin? Eller hva hvis noen andre bestiller og betaler reisen for deg? spør han.


- Det er fort gjort å glemme å bruke kredittkortet. Da står man der uten annen reiseforsikring, konstaterer Pedersen.


Han påpeker at en helårs reiseforsikring gir deg trygghet uansett hvor og når du ferdes.


Flere klager 

Dette er noe de også er opptatt av i Forsikringsklagekontoret. Det har vært behandlet flere klager på reiseforsikring via kredittkort i Forsikringsskadenemda.


- Det som er spesielt med disse forsikringene er at de først trer i kraft når deler av den aktuelle reisens transportkostnad er forhåndsbetalt med kredittkortet. Dette i motsetning til for eksempel en helårs forsikring, som gjelder for alle reiser innenfor det aktuelle året. Reiseforsikring som knytter dekningen til betalte reiseutgifter med kredittkort er uhensiktsmessig for den som reiser med eget transportmiddel, som bare sjelden kan og vil være forhåndsbetalt, sier advokat Jon Martinsen i Forsikringsklagekontoret til Nettavisen.


Han mener det er helt kurant å ordne forsikringen sin via kredittkortet når man skal på pakkereise, men i gitte situasjoner bør man holde tunga rett i munnen.


- Problemene oppstår gjerne når man er på bilferie. Du tar noen ferger her og fyller litt bensin der. Da har vi hatt situasjoner hvor forbrukeren har hoppet inn og ut av forsikringsdekningen ettersom hvor han har reist. Det har ført til konflikter i etterkant, forteller Martinsen.


Billigere

DnB Nor Kort har utstedt rundt 1,5 millioner kredittkort. Av disse har rundt halvparten av kortene inkludert reiseforsikring.


- Vi har hatt noen tilfeller der kunden har to kredittkort, og så har det vist seg i ettertid at de kun hadde reiseforsikring inkludert i det kortet de ikke betalte turen med, sier leder for DnB Nor Kort, Bjørn Tore Westby, til Nettavisen.
Han er derfor opptatt av at du sjekker nøye om ditt kredittkort inkluderer reiseforsikring.


- Mange bruker kortet sitt når de bestiller reise på nettet. Har du da inkludert reiseforsikring i kortet slipper du betale for en helårs forsikring. Men reiser du mye bør du nok uansett ha en helårsforsikring, poengterer Westby.

 

Supplement

Informasjonssjef i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, tilbyr dette. Derfor mener hun forståelig nok at alle bør ha en helårs reiseforsikring.


- Men suppler gjerne med en ekstra reiseforsikring gjennom kredittkortet, sier hun.

Vennesland mener media har fokusert for mye på at man ikke bør være dobbeltforsikret.


- Når det gjelder reiseforsikring trenger det ikke være negativt å ha to forsikringer. Du kan få utbetalt dobbel sum om du blir utsatt for en ulykke eller tyveri, sier hun.


Publisert Nettavisen.no 30.5.2007

 

 


Tilbakemelding