Frastjålet lommeboka?

Dette bør du gjøre hvis du blir
utsatt for tyveri på ferie.

2007 er tidenes rekordår når det gjelder tyverier fra nordmenn på reise. I løpet av årets syv første måneder var det stjålet verdier for 39 millioner kroner viser ferske tall fra Europeiske Reiseforsikring.

Ved utgangen av juli var det bare i kontanter stjålet for 21,1 millioner kroner. Dette er en økning på 7 prosent fra i fjor.

Flere nordmenn reiser
Stadig flere nordmenn velger å legge ferien sin utenfor Norge. Feriereiser til utlandet økte med 22 prosent første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Norske turister i utlandet er enkle mål for slue tyver og man er spesielt utsatt i de store byene nedover i Europa.

- Forskjellen mellom fattig og rik er større i utlandet enn her hjemme. Nordmenn er veldig attraktive for tyver med sine dyre smykker og svære kameraer, sier informasjonssjef i Europeiske reiseforsikring og If, Emma Elisabeth Vennesland.

Men det er ikke bare i utlandet man skal passe godt på verdisakene sine. Her hjemme i Norge registreres det stadig flere tyveritilfeller, særlig i Oslo.

- Vi liker å tro at det er trygt på hjemmebane, men det er viktig å ta forholdsregler her også, påpeker Vennesland.

Kom tyvene i forkjøpet
Det er mye du kan gjøre for å unngå å bli en del av statistikken.

Emma Elisabeth Vennesland påpeker hvor viktig det er å gli mest mulig i ett med lokalbefolkningen.

- Ikke gå med dyre sko, bruk en billig plastklokke og la de dyreste smykkene ligge hjemme. Spre penger og kort på flere steder og ikke gå med kontanter i baklomma. Ikke la kamera og mobiltelefoner ligge åpent på kafébord og ikke la vesker henge på stoler, oppfordrer hun.

Spar på kontantene
Det er først og fremst kontanter som stjeles fra nordmenn på ferie. Mange går gjerne rundt med 10.000 kroner i lomma.

- De fremstår jo som levende banker. Det er svært uklokt å gå med hele feriebeholdningen på seg. Flere må bli flinkere til å bruke kredittkort, mener Vennesland.

Ved tyveri
Det kan virke håpløst når man er i et fremmed land og mister både penger og pass. Hvor skal man gå? Hvem skal man henvende seg til?

  • Det første du må gjøre hvis du blir frastjålet verdisaker på ferie er å gå til det lokale politiet og anmelde saken. Det er ekstremt viktig at du får en kopi av anmeldelsen, slik at du får erstatning fra forsikringsselskapet ditt. Hvis dette viser seg vanskelig, få en rapport hos reiseleder.
  • Hvis du blir frastjålet kredittkort må du straks ringe banken eller kredittkortselskapet slik at kortet kan bli sperret.
  • Ved tap av penger er det best å overføre egne midler fra Norge via post eller bank. Få hjelp fra venner og familie hvis dette ikke er mulig.
  • Ved tap av billetter og reisedokumenter bør du i første omgang ta kontakt med reisebyrå, turoperatør eller flyselskap. De kan hjelpe deg med å få en ny billett. Vær obs på at du kan være nødt til å betale ekstragebyr for dette.
  • Hvis du blir frastjålet pass må du ta kontakt med nærmeste konsulat eller ambassade. De kan hjelpe deg med å utstede et midlertidig pass, forutsatt at du er norsk statsborger. Gebyret er det samme som for vanlig pass i Norge. Ha alltid en kopi av passet ditt. Dette gjør det lettere hvis du er nødt til å skaffe nytt.
  • I noen land kan ambassaden utstede et enveis reisedokument, som er gratis. De kan ikke kjøpe nye billetter til deg, men de vil kunne gi deg råd og bistand om hvordan midler kan overføres fra Norge.

Og ikke glem reiseforskring
Det er reiseforsikringen din som gjør at du får erstatning ved tyveri, men det finnes noen begrensninger. Tyveri av kontanter dekkes normalt med inntil 3.000 kroner, pass og billetter med inntil 10.000 kroner, verdigjenstander med inntil 15.000 kroner.

Sist men ikke minst, bruk sunn fornuft når du er ute på reise. La verdisaker ligge i låst safe. Ikke la alt ligge på ett sted. Ha på deg kontanter slik at du akkurat klarer deg. Og la resten ligge hjemme.

Pubulisert: Aftenposten.no\reise 15.08.2007


Tilbakemelding