God håndvask kan motvirke diaré

Hvert år rammes over 150 000 nordmenn av turistdiaré.

- Vi vet hva vi bør gjøre for å unngå matforgiftning, men vi glemmer det ofte når vi er i feriemodus. God håndhygiene og avkall på enkelte retter kan redde ferien for mange, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
 
- På enkelte steder rammes mer enn 50 % av turistene av diaré. Nepal, India og Kenya er land med høy risiko for mage- og tarminfeksjoner. Risikoen er stor også i Egypt, Mexico, Tyrkia, Bulgaria og Den Dominikanske Republikk.  I Thailand er hygienekontrollen blitt betydelig bedre slik at færre enn 20 % får diaré under sitt opphold der. Reiser du til vesteuropeiske land og Nord Amerika er imidlertid sjansen for diaré svært liten, sier Kjølstad.
 
Hvordan unngå diaré?
 - Det viktigste er å vaske seg ofte på hendene. Bruk såpe eller sprit, og vask deg ved enhver anledning. Ta med våtservietter hjemmefra eller konsentrert desinfiserende væske i små flasker. Frukt må skrelles, og salat bør du holde deg borte fra. Kjøtt og fisk må være gjennomstekt eller kokt. Gateselgere med stor omsetning og fresende varm olje kan være et bedre valg enn buffeen på 5 stjernes hotell.
 
Midler som endrer melkesyrebalansen i tarmen, som Ido-form, har ikke dokumentert forebyggende effekt mot diaré, sier Kjølstad.

Oppsøk lege
I følge Kjølstad, er turistdiaré vanligvis ufarlig og selvhelbredende. Men hvis du får høy feber eller blodig diaré bør du oppsøke lege. Det kan tyde på mer alvorlig sykdom som kanskje krever antibiotikabehandling. Små barn kan bli raskt dehydrert og må da umiddelbart inn på sykehus for intravenøs behandling.
 
Vaksinering
 - Dukoral (Echoral) er en drikkevaksine med god effekt mot Kolera. Den har også noe effekt mot turistdiaré forårsaket av E. Coli bakterien. Ellers er det lite man kan vaksinere seg mot når det gjelder diaré, avslutter Kjølstad.
 
Hva dekker reiseforsikringen hvis ferien ødelegges av diaré?
Forsikringen dekker utgifter til lege og medisiner. Den kan også gi kompensasjon for de dagene du eventuelt har vært sengeliggende eller har vært innlagt i sykehus. Dette må imidlertid dokumenteres av en lege på stedet.


Tilbakemelding