Trafikksikker juleferie i utlandet

50 000 nordmenn reiser utenlands i julen.

Europeiske Reiseforsikring ber nordmenn på tur ta med trafikkvettet på reisen, for å unngå ulykker og skader.

I løpet av en toårsperiode mister så mange som 50 nordmenn livet i trafikkulykker i utlandet, i tillegg til at mange blir skadet. En del av ulykkene skyldes at ferierende nordmenn i for stor grad gjør som lokalbefolkningen, og tar langt større risiko enn på hjemlige veier.

Trygg Trafikk og Europeiske Reiseforsikring har derfor utarbeidet 10 trafikkråd for nordmenn i utlandet.

Flest på Gran Canaria
Beregninger fra reiselivsbransjen viser at 50 000 nordmenn reiser utenlands i julen, omtrent halvparten på pakketurer. Gran Canaria er den destinasjonen flest nordmenn reiser til - med nærmere 20 000 nordmenn legger jule- og nyttårsferien til den største av Kanariøyene, i tillegg kommer ca 7000 som reiser til Tenerife i julen.

Hanne Stender er leder av Europeiskes kontor på Mallorca, som har ansvar for Gran Canaria:

- Spania jobber mye for å oppnå bedre sikkerhet på veiene og for å nedsette antall trafikkulykker pr. år. og regelmessig trafikkontroller er ikke uvant, spesielt forsterkes dette i helgene. Stender advarer mot å leie motorsykkel eller moped, på grunn av den høye ulykkesrisikoen.Ved leie av bil bør man være oppmerksom på at det går fort, spesielt på motorveiene.

Reglene når det gjelder bruk av bilbelte og barnesikring er de samme som i Norge. De fleste bilutleiefirmaer tilbyr barneseter, men det bør bestilles på forhånd, for å få riktig utstyr i forhold til barnets alder og vekt.

- Når man reiser med barn må man også huske på at det barnet har lært om gangfelt og rød og grønn mann ikke nødvendigvis gjelder alle steder, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

- Respekten for fotgjengere og gangfelt er ikke den samme, pass derfor ekstra godt på barna ved kryssing av veier, og i forhold til rygging på parkeringsplasser.

Stadig flere reiser langt
Flere og flere nordmenn bruker jule- og nyttårshelgen til å reise langt vekk fra mørke og kulde. Turoperatørene regner med at om lag 10 000 nordmenn tilbringer julen i Thailand, i tillegg reiser om lag 5000 til andre fjerne reisemål.

Thailand er et fantastisk ferieland med stor gjestfrihet. Men ulykkesrisikoen i trafikken er omtrent seks ganger høyere enn hjemme. Trafikkulturen er annerledes, det er derfor ikke å anbefale å legge ut i trafikken på egenhånd. I tillegg til venstrekjøring har for eksempel Thailand en del uformelle kjøreregler, for eksempel at "størst kjører først". Lei bil med sjåfør, det koster lite ekstra, og er atskillig tryggere. Legg også vekt på å få en bil med bilbelter til alle som skal være med.

- Ikke gjør noe du ikke ville gjort hjemme, som å kjøre motorsykkel eller moped uten hjelm, eller å kjøre med promille. Det er også viktig å ikke tenke bare norsk når man beveger seg i trafikken i utlandet, sier Ottar Sefland, salgs- og markedsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Kontaktpersoner:
Europeiske Reiseforsikring:
Salgs- og markedsdirektør Ottar Sefland, tlf 21 49 50 00, mobil 934 80 032
Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland, tlf 67 84 09 01, mobil 928 93 719

Trygg Trafikk:
Kommunikasjonssjef Kristin Øyen, tlf 22 40 40 40, mobil 95 88 75 88


 


Tilbakemelding