Advarer mot «gratis» forsikring

Denne reiseforsikringen er «særdeles lite gunstig», mener Forsikringsklagekontoret.

Publisert : Aftenposten.no 04.03.2009

Mens en helårs reiseforsikring koster rundt en tusenlapp, finnes det kredittkort som lokker med null kroner i årsavgift – og innbakt reiseforsikring.

Sitter du med Mastercard, American Express, Diners, Eurocard eller Visa Gold har du høyst sannsynlig en reiseforsikring i kortet.

Men forsikringen i kredittkortet trer først i kraft når du har betalt minst 50 prosent av reisekostnadene med kortet. Vanlig reiseforsikring gjelder i motsetning fra du går ut døren hjemme.

Må passe på
Forsikringsklagenemnda har i en rekke saker uttalt at denne type reiseforsikring er særdeles lite gunstig for individuelle reisende. «(Det er) i mange tilfelle uheldig å stole på at man har sine forsikringsbehov dekket gjennom en slik reiseforsikring», skriver nemnda i en sak fra 2004.

- Dersom en baserer seg på at dette er den reiseforsikringen en har, så må en være meget påpasselig. Det er nesten tilfeldigheter som avgjør om en har dekning eller ikke, sier Harald Sverdrup, administrerende direktør ved Forsikringsklagekontoret, som er sekretariat for klagenemnda.

Store kortutstedere som DnB Nor og Nordea forlanger at minst 50 prosent av reisekostnadene skal være betalt med kredittkortet før skaden skjer.

Dermed kan «forsikringsdekningen tre i kraft for så å opphøre igjen før reisen er avsluttet, alt etter hvilken betalingsmåte som benyttes underveis», ifølge klagenemnda.

- Skaper ikke dette en uklar situasjon for den forsikrede?
- Jo, utvilsomt, sier Sverdrup.

Trenger ekstra forsikring
Klagenemnda mener vilkårene ved reiseforsikring gjennom kredittkort er vanskelige å forstå og at de gir uheldige utslag.

- Kunden bør ikke nøye seg med kortforsikringen, men sikre seg ved å kjøpe en vanlig reiseforsikring som ikke stiller spesielle krav til betalingsmiddel, mener Sverdrup.

Ett stridsspørsmål er reise med privatbil. Hvis du drar på ferie med ditt eget kjøretøy må halvparten av utgiftene til drivstoff, ferger og lignende være betalt med kortet før skaden inntreffer.

- Det blir en vanskeligere forsikring å anvende for eksempel frem og tilbake til hytta, medgir forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Hold på kvitteringene
- Hvordan skal du være trygg på at du er dekket?

- Du bør ta vare på kvitteringer. Du må kunne dokumentere at du har betalt minst halvparten av reisen med kredittkortet. Som forbruker ville jeg vært sikker på at jeg var innenfor 50 prosent-grensen siden det er dette kortutstederen går ut fra, sier Warloe.

En fordel med reiseforsikring gjennom kredittkortet er at utbetalingene kan være høyere enn med ordinær forsikring. Dette gjelder spesielt om du har gull- eller platinakort. Dessuten er du sikret gjennom kredittkjøpsloven slik at du får igjen pengene om reisebyrå eller flyselskap går konkurs.

- Oppfordringen er å bruke kredittkortet hele tiden, da er du sikret å oppfylle kriteriene, sier Lasse Billington i Finansportalen.no, et nettsted som overvåker bank og forsikring på vegne av forbrukerne.

 

 


Tilbakemelding