Støttestrømper kan forhindre blodpropp

Blodpropp i beina under lange flyturer er en alvorlig sykdom.

Løsner proppen og havner i lungene kan den i verste fall være dødelig. Støttestrømper kan forhindre blodpropp, og er også behagelig å bruke.

- Nordmenn som får blodpropp i forbindelse med lange flyreiser kunne som oftest unngått dette ved å bruke støttestrømper, bevege seg under flyturen, drikke mye vann og være forsiktig med alkohol og kaffe, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Alle kan få blodpropp
- Blodpropp kan ramme alle, men sjansen øker med alder og sykdom. I et fly er det lav luftfuktighet og tynn luft, og det vil medføre en viss grad av uttørking, noe som vil gjøre blodet "tykkere" slik at det lettere klumper seg. Heri ligger navnet blodpropp, sier Kjølstad.

Kjølstad+Sverre+12.jpg
Sverre Kjølstad, lege i Europeiske Reiseforsikring

 - Derfor bør alle bruke støttestrømper - uansett alder. De fleste vil også bli overrasket over hvor behagelig det er å bruke støttestrømper under flyturen, og hvor lite hevelse man får i beina. Vanligvis anbefales det å bruke strømper på flyturer som varer over 5 timer, men min erfaring er at de fleste har glede av dette også på flyturer av 2 til 4 timers varighet, fortsetter Kjølstad.

Spesielt risikoutsatte
I følge Kjølstad er noen personer spesielt utsatt for å få blodpropp, og disse bør gjøre hva de kan for å forebygge dette. Risikogruppen er eldre, gravide, røykere, nylig opererte eller personer med alvorlige sykdommer, for eks. kreft. - I tillegg til støttestrømper kan det være aktuelt å ta en sprøyte med blodfortynnende medikament før flyreisen starter. Personer som er i faresonen eller som tidligere har hatt blodpropp bør snakke med sin lege om dette, sier Kjølstad.

Hva er støttestrømper?
Støttestrømpene som anbefales rekker til rett under kneet. De er elastiske og finnes i forskjellige størrelser og farger. De selges på apotek og i forretninger som fører medisinsk utstyr. Prisen er overkommelig og strømpene er slitesterke.

Hva kan du gjøre for å unngå blodpropp?
For å unngå å bli uttørket er det viktig å drikke mye under flyturen. - Det kan være fornuftig å holde seg unna alkohol, kaffe og te da dette er vanndrivende stoffer som forsterker uttørkingen. Vann er nok det beste, mener Kjølstad, som påpeker at kullsyreholdige drikker fører til oppblåst mage. Dette fordi lufttrykket i flykabinen er betydelig lavere enn på bakkenivå.

- Ellers bør man bevege beina mest mulig, enten ved å gå litt frem og tilbake i midtgangen eller på annen måte bevege føttene. Dispril og aspirin har tidligere blitt anbefalt, men har ingen effekt når det gjelder denne typen blodpropper, slår Sverre Kjølstad fast.

Fakta om blodpropp

  • Vanligvis pumpes blodet opp til hjertet fra bena ved muskelbruk
  • Klaffer i blodårene hindrer at blodet synker ned i foten igjen.
  • Når man sitter eller står stille øker trykket i årene i beina, og dette trykket vil lage små skader i den glatte hinnen som kler blodårene innvendig
  • Blodplater i sakte rennende blod vil feste seg i disse små sårene, og en propp vil sakte bygge seg opp
  • Blodproppen vil ofte tette igjen hele blodåren og blodet må finne seg andre veier for å komme opp til hjertet
  • Løsner proppen vil den passere gjennom hjertet, og ut i lungene hvor den vil sette seg fast. Er den stor nok fører det til en hurtig død

Tilbakemelding