Lommetyveriene i Oslo til himmels

Lommetyverier er både et sesongproblem og et helårsproblem.

- Lommetyveristatistikken for Oslo er ikke noe pent syn. Den går rett og slett til himmels. Lommetyverier er både et sesongproblem og et helårsproblem i hovedstaden, fastslår Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum Politistasjon i Oslo.

 Fra rekord til eksplosjon

- I første halvdel av 2010 hadde vi rekord når det gjaldt anmeldte lommetyverier, nå i første halvår av 2011 er det snakk om en eksplosjon med en økning på 56,1 %. Den uken hvor lommetyvene var mest aktive og vi fikk inn flest anmeldelser var 17. mai uken. Men sommerukene er også høysesong for lommetyverier. Her gjelder det å være årvåken og forsiktig, både byens innbyggere og alle turistene som kommer til sommer-Oslo, sier Hansen.

Økningen i antall anmeldte lommetyverier i Oslo Sentrum i første halvår av 2011 utgjør altså 56,1 %, mens området rundt Frithjof Nansens plass, samt øvre del av Karl Johan og Rådhusplassen hadde en økning på hele 67,4 % ved utgangen av mai.

For hele Oslo politidistrikt er økningen i lommetyverier 44,9 prosent sammenlignet med i fjor. Det anmeldes ca 1.200 lommetyverier i måneden i hovedstaden.

Politiet mener at tyveritallene kan være enda høyere, fordi det ofte er et etterslep på anmeldelsene. Det stjeles mest smarttelefoner og penger.

Stor økning i mobiltelefontyverier

Europeiske Reiseforsikring utbetalte alene 6,4 millioner kr i erstatninger etter stjålne mobiltelefoner i første halvår. Det er en økning på 121 % i forhold til samme periode i fjor da selskapet utbetalte 2,9 millioner kr. Antallet anmeldte mobilskader 1.902 mot 994 på samme periode i 2010, dvs en økning på 91 %. Mange av disse tyveriene meldes inn fra Oslo.

- Det er grunn til å be alle Oslo-beboere og alle norske og utenlandske turister som kommer til Oslo om å ta sine forholdsregler. Oslo er å sammenligne med hvilken som helst stor, europeisk hovedstad når det gjelder aktivitet blant lommetyver.  Metodikken er også mye den samme. Triks, for eksempel tilsølingstrikset, så vi tidligere i Sør-Spania, nå ser vi samme trikset i Karl Johans gate.  Poenget er at når hjelpende hjelper med å fjerne flekkene, forsvinner samtidig eiers eiendeler, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Distraksjon og avledning

- Ja, det hele dreier seg om avleding og distraksjon, sier Bjørn Hansen.  - En kar spør om veien, tar opp et kart, og i det kartet studeres og forklares av nordmannen, fjernes vedkommendes eiendeler med en tryllekunstners ferdighet, sier Hansen.

Mange av lommetyveriene skjer der folk i Oslo ferdes. På offentlig kommunikasjon, stasjoner, bussholdeplasser, butikker, og der folk passerer på vei til og fra jobb. Også folk som rusler rundt i byen og nyter sommer-Oslo, opplever å bli frastjålet både penger og mobiltelefoner.

Politiet i Oslo, If Skadeforsikring, Europeiske Reiseforsikring og NHO Oslo og Akershus har sammen laget en enkel brosjyre som forteller om tyveririsikoen i Oslo, og hvilke forholdsregler man bør ta. Brosjyren er trykket på engelsk, tysk, fransk og norsk. Politiet distribuerer disse brosjyrene på utsatte steder.

50-lapp tyven

Utelivsbransjen har store utfordringer med lommetyver som svirrer rundt i lokalene. - Vær obs på det vi kaller 50-lapps personen som hele tiden står rundt bardisken, og kun kjøper noe enkelt å drikke. Problemet er at de ikke fjerner seg fra trengselen rundt bardisken. Mange lommebøker og smarttelefoner har blitt stjålet i denne vrimmelen.

– Det er en ekstra grunn til å be folk være oppmerksomme når de er ute på byen. Rumenere og andre øst-europeere ”svermer” rundt, og er svært tilpasningsdyktige. På dagtid driver de med tigging, så skifter de ”antrekk” og så finner du dem nær eller på barer og utesteder, sier Hansen.

I følge Politiet er økningen i lommetyveriene er størst ved Fridtjof Nansens plass, det vil si øvre del av Karl Johan og området rundt Rådhusplassen, der økningen var på hele 67,4 % ved utganen av mai. En stor del av tyveriene i dette området skjer natt til lørdag og søndag. – Det er nok også slik at jo mer alkohol går inn, jo mer vett går ut. Dette gir enklere ”arbeidsforhold” for lommetyvene, sier stasjonssjef Bjørn Hansen.

For enkelt å komme til Norge?

- Vi er nå en del av et mer åpent Europa, og det er på godt og ondt. Organiserte lommetyverier er en negativ side ved dette. Det stjeles organisert på kjøpesentre, flyplasser, utesteder og i bybildet, altså der det ferdes mye folk, sier Ottar Sefland, salgs- og markedsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. 

- Vi har i mange år fått rapporter fra våre kontorer rundt i verden på metoder som har blitt brukt til lure fra folk verdier. For noen år siden kunne vi med stolthet si at dette var et ukjent problem i Norge. På bakgrunn av den dramatiske tyveristatistikken, kan man nå stille seg spørsmålet om det har blitt for enkelt å komme seg ut og inn av Norge.   I alle fall ser vi at internasjonale metoder for å lure folk, nå for fullt er brakt inn i landet vårt. Danmark vil gjeninnføre strengere grensekontroll for å stoppe kriminalitet. Kanskje dette vil være en diskusjon som etter hvert tvinger seg frem også i Norge. Foruten en seriøs utelivsbransje, vil nok også utstrakt bruk av politiets erfaringer når det gjelder by- og natteliv være elementer som må inn i denne diskusjonen, sier Ottar Sefland i Europeiske Reiseforsikring.  

 Noen kjente fremgangsmåter hos lommetyver:

  • Avledning med kart (spørre om veien)

  • Arabiske omfavnelser, karate, triksing med ball

  • Skape trengsel ved av/påstigning offentlig transport

  • Tilsøling og hjelp til å rense

  • 50-lapp- og pepsimodus i baren

  • Kaste laptop inn i ventende bil

  • Tilpasningsdyktige: Kartmodus på dagen, og mobilnapping på natt i helg

Kilde: Politiet i Oslo

 


Din trygghet - i hele verden
Tilbakemelding