- Ta med røykvarsler på utenlandsferie

Røykvarsleren er like viktig i utlandet som hjemme.

Tre av fire nordmenn som leier bolig i utlandet, stoler ikke fullt og helt på at boligen er utstyrt med røykvarsler. Likevel er det under fem prosent som sier de tar med egen røykvarsler på utenlandsferie. - Røykvarsleren er like viktig ute som hjemme, minner Norsk brannvernforening og Europeiske Reiseforsikring om.

22 prosent stoler i liten grad på at det finnes varslingsutstyr i utleieboligen, mens 51 prosent stoler i middels grad på dette. 19 prosent regner med at røykvarsleren er på plass. Dette kommer fram i Reiseundersøkelsen 2011, som TNS Gallup har utført for Europeiske Reiseforsikring.

- Norge er et av få land i verden hvor det stilles krav om røykvarsler i boliger. Det betyr at du ikke kan forvente at det finnes varslingsutstyr når du leier eller kjøper bolig i utlandet. Vi oppfordrer derfor alle som skal på utenlandsferie til å pakke en røykvarsler i kofferten, særlig hvis man skal bo i en utleiebolig.  De som eier bolig selv bør prioritere røykvarslere og slokkeutstyr på samme måte som hjemme.  Det kan redde liv, sier direktør Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

Sjekker ikke rømningsveiene

Reiseundersøkelsen viser også at mange nordmenn slurver med å sjekke rømningsveiene når de leier bolig i utlandet. De yngste bryr seg minst om rømningsforholdene. Mens bare en av ti under 30 år sier de er svært bevisst på å sjekke rømningsveier, er mer enn én av tre over 45 år bevisst på dette.

- Utleieboliger på typiske feriereisemål har svært ulik standard når det gjelder rømningsforhold. Ofte er det brukt større ressurser på innbruddssikring enn på brannsikkerhet, noe som i visse tilfeller begrenser mulighetene for rømning. Folk bør være nøye med å sjekke dette når de flytter inn for ferien, slik at man vet hvordan man skal komme seg raskt ut i en nødssituasjon, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Boligtrend i utlandet

Det er en trend at flere nordmenn ordner med både flyreise og overnattingssted til utenlandsferien på Internett. Tall fra Statistisk Sentralbyrå tyder også på at stadig flere nordmenn velger å leie eller eie bolig i utlandet, framfor typiske hotellferier og pakketurer. For fem år siden gjennomførte nordmenn drøyt en million feriereiser til utlandet med overnatting i privat eller leid bolig. I 2010 ble det gjennomført nesten 1,5 millioner slike reiser.

- Kjøper man en pakketur gjennom et anerkjent reiseselskap, har reiseselskapet på forhånd gjort en kvalitetssikring av overnattingsstedene. Folk som bestiller overnattingssted på egen hånd, er nødt til å gjøre denne kvalitetssikringen selv. Reiseundersøkelsen vår tyder dessverre på at sikkerhet står langt bak i køen av hvilke krav nordmenn stiller til hvor de overnatter, sier Harald Hollerud.

Hvis du leier eller eier bolig i utlandet:

  • Ta med en røykvarsler hjemmefra. Det er ikke alle steder det er like enkelt å finne røykvarslere i butikken.
  • Leier du boligen, velg gjerne en reiserøykvarsler som kan plasseres på et høyt punkt ved hjelp av en snor eller en sugekopp. Eier du boligen selv, monter en ordinær røykvarsler i taket og sørg for slokkeutstyr.
  • Sjekk at det finnes forsvarlige rømningsveier fra alle oppholds- og soverom.
  • Reiser dere med barn, gjør avtaler i familien om hvordan dere skal opptre i en nødssituasjon.

 Kontaktpersoner for media:

Harald S. Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring

Mobiltlf: 928 16 230

 Dagfinn Kalheim, adm. direktør i Norsk brannvernforening

Mobiltlf: 977 59 029


Tilbakemelding