Vær trygg og unngå saksøking etter kjøring i alpinbakker

Det er alpinsesong, og når den verste januarkulda snart har bitt fra seg, er høysesongen virkelig i gang. Godt skivett kan hindre saksøking.

I høysesongen er det mye folk i bakkene, og da er det ekstra viktig å bruke sunn fornuft og skivett. FIS (International Ski Federation) skivettregler kan være greit å kunne for å sikre en trygg og positiv opplevelse i skibakken.

Avpass farten etter forholdene

Det innebærer at du må kunne stoppe på den avstanden du har sikt framover. Vær spesielt forsiktig over kanter eller heng hvor du ikke kan se om det står noen på undersiden av henget. Mange nordmenn har i flere europeiske land opplevd å bli saksøkt etter at de har kjørt på folk i bakken.

- Denne type saker har fått et oppsving de siste årene. Mens det tidligere kom enkelte saker sporadisk, kommer det nå omtrent en sak i måneden gjennom hele skisesongen. Erstatningskravene er høye, mellom 300.000 og 600.000 kroner etter å ha meid ned andre alpinister i løypene, og kravene er fremmet også overfor barn helt ned i tiårsalderen, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Vikeplikt

- Mange ulykker i skibakken skjer ved påkjørsel bakfra. Det er den som kommer bakfra som skal passe på unngå kollisjon, sier skadekonsulent Hans Petter Daviknes i Europeiske, som også har flere års erfaring som skiinstruktør og reiseleder i Alpene.

hpdaviknes ski.jpg                                            Hans Petter Daviknes

Se deg for når du starter, kjører inn eller svinger i nedfarten

- Selv om det er den som kommer bak som har ansvaret for å unngå kollisjon, er det en god idé og alltid se opp i bakken før man starter eller hvis man skal gjøre en større sving enn tidligere, oppfordrer Daviknes.

Ikke stopp eller sitt under brattheng eller der løypa er smal

- Det er mange som ikke tenker seg om når de stopper i løypa. Vær synlig når du står i ro. Mange tenker ikke på at man blir usynlig for de som kommer ovenfra dersom man stopper eller sitter rett nedenfor kanten på et brattheng. Skulle du være uheldig å ramle i et slikt område er det viktig å flytte seg lenger ned eller til utkanten av løypa så fort som mulig hvis du har muligheten til det, sier Daviknes.

For de som liker seg best utenfor løypene er årets sesong en virkelig godbit. Det er mye snø i fjellet, og i Alpene har det blitt satt nye snødybderekorder. Da frister det ekstra med en tur ut i løssnøen for noen.

- Her skal man virkelig ha respekt for naturen. Man trenger ikke dra langt utenfor preparerte løyper før man setter både seg selv og andre i fare, sier Hans Petter Daviknes, som anbefaler alle som vil utenfor løypa å ta sine forholdsregler:

  • Respekter værvarsel, varslet skredfare og stengte områder.
  • Søk informasjon fra kjentfolk og bruk guide.
  • Sørg for at alle i følget har skredsøker, søkestang og spade. Tren på å bruke utstyret på forhånd, og vær sikker på at alle kan bruke utstyret.
  • Kjør aldri alene.
  • Kjør en person om gangen. Hold avstand til hverandre og stopp i trygt terreng.
  • Husk at en fjellside med spor fra andre skikjørere ikke nødvendigvis er trygg. Gjør dine egne vurderinger.

Se opp for tyver

Det er ikke bare i bakken uhellet kan være ute. En ellers fin skidag kan fort bli spolert hvis skiene plutselig er borte.

- Europeiske får inn et økende antall meldinger om stjålet skiutstyr fra alpinbakkene. Dette skjer både i Norge og i utlandet, og oftest skjer det i forbindelse med lunsj og after-ski, forteller Vennesland.

Derfor kan det være lurt å ta noen enkle grep for å hindre tyvene.

- Vi anbefaler alltid å låse skiene fast til skistativet. De fleste større skisentrene har låsbare skistativ. Ellers kan en enkel vaierlås med kode være nok til å stoppe tyven. Hvis du ikke har lås, kan en effektiv metode være å bytte den ene skien med noen du kjører sammen med, slik at dere får to umake par. Hvis dere i tillegg setter de umake parene et stykke fra hverandre, skal det mye til for at tyven orker å lete rundt etter den andre skien, sier Daviknes i Europeiske.

Oslo, 27. januar 2012
Kontaktperson i Europeiske Reiseforsikring:
Ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland, mobiltlf. 928 93 719


Tilbakemelding