Brannekspert: - Ta med egen røykvarsler på reise

Slik sikrer du deg mot brann i høye bygninger

Nordmenn er uvant med å bo i høyden, og bør derfor lære seg å tenke på brannsikkerhet når de er på reise.

- Altfor få tenker over at innkvartering i høyhus eller såkalte skyskrapere innebærer andre utfordringer enn å overnatte i lavere bygninger, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Poenget er at det må tenkes brannsikkerhet på en annen måte enn vi er vant med her i Norge.

Spesielt på storbyferier er det naturlig å ta sine forholdsregler. For eksempel hvis du skal til New York, slik mange nordmenn planlegger i løpet av 2013.

Ifølge flyselskapene som flyr fra Norge til New York, vil rundt 250.000 nordmenn reise til «The Big Apple» det nærmeste året. Skyskrapere er selve symbolet på byen, som i dag har over 6000 slike høyhus.

Men også på en rekke andre reisemål er det vanlig å overnatte i bygninger med langt flere etasjer enn vi har her i landet.

Reiserøykvarsler

- For din egen sikkerhet anbefaler vi at du tar med en reiserøykvarsler. Den bør være like selvsagt i feriekofferten som toalettmappen, sier Dagfinn Kalheim, og får støtte av Europeiske Reiseforsikring.

- Sett deg ekstra nøye inn i brannsikringstiltak og evakueringsplaner, anbefaler Harald Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring.

Moderne skyskrapere er gjerne godt brannsikret med brannbegrensende konstruksjoner og automatiske slokkeanlegg. I eldre bygninger kan brannsikkerheten være mer varierende, både når det gjelder brannvarsling, slokkeanlegg og rømningsforhold.
Ulik grad av brannsikring og forskjellige løsninger for hvordan man skal evakuere, gjør det enda viktigere å sette seg inn i hva som gjelder for høyhuset du bor i.

Les instruksen nøye

- Les branninstruksen nøye, finn ut hvilke alternative rømningsveier du har, og følg anvisninger fra redningspersonell hvis alarmen går, anbefaler Harald Hollerud.

En høyhusbrann er mest kritisk for de som befinner seg i nærheten av startbrannstedet.

- Oppholder du deg i samme etasje som det brenner i, eller i en av etasjene like over, bør du raskest mulig komme deg ned til en etasje under brannen. Derfra vil du vanligvis ha god tid til å bevege deg videre ned til gateplan og ut. Er du langt over brannetasjen, vent på nærmere instruksjoner fra redningspersonell. Husk at heis vanligvis ikke skal brukes ved brann, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Ifølge Kalheim er det aller viktigste at man ikke går inn i røykfylte korridorer eller trapperom.

- Røyken fra en brann er svært giftig og kan sette deg ut av spill etter bare få åndedrag. Møter du på røyk, snu og finn en alternativ vei ut, eller gå tilbake til hotellrommet eller leiligheten din. Husk derfor å ta med nøkler eller nøkkelkort, sier han.

Tidlig varsling er helt avgjørende ved brann. Høyhus har normalt automatiske brannalarmanlegg, ofte med talevarsling som gir instrukser for hva man skal gjøre.

Publisert første gang: vg.no 14.1.2013


Tilbakemelding