Får gonoré på utenlandsferien

Kvinner angrer mest etter ubeskyttet sex på utlandsferien. Men det er flest menn som kommer hjem med gonoré.

Kvinner angrer mest etter ubeskyttet sex på utlandsferien. Men det er flest menn som kommer hjem med gonoré.

Av de som angrer etter å ha drukket seg fulle i utlandet, skyldes angeren ubeskyttet sex hos 37 prosent av kvinnene. Bare 17 prosent av mennene angrer på det.

Det viser Reiseundersøkelsen 2014, som TNS Gallup har gjort for Europeiske Reiseforsikring.

– Det betyr ikke nødvendigvis at flere kvinner enn menn har ubeskyttet sex, men trolig at kvalene hos kvinner er større dagen derpå, sier Mari Holmslien, sykepleier ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral.

For tall fra Folkehelseinstituttet viser at det er mange flere menn enn kvinner som tar med seg kjønnssykdommer hjem. I løpet av de fem siste årene har 632 norske menn blitt behandlet for gonoré som de har pådratt seg i utlandet, mot bare 62 kvinner. 138 menn har fått syfilis, mot bare sju kvinner.

Flere smittes

– Det er en økende forekomst av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn, men også blant heteroseksuelle menn og kvinner. Mange heterofile menn blir smittet av tilfeldig sex på utlandsreise, særlig i Sørøst-Asia. Kvinner smittes først og fremst i Norge, av sin faste partner, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.

Klamydia er imidlertid den mest utbredte kjønnssykdommen, og nesten 23 000 nordmenn fikk påvist smitten i fjor. Folkehelseinstituttet registrerer ikke om det har skjedd i Norge eller i utlandet.

– Fra Sverige vet vi at 5-10 prosent smittes i utlandet, en andel som trolig gjelder for Norge også. Dermed er klamydia den vanligste kjønnssykdommen nordmenn tar med seg hjem, sier Kløvstad.

Kvinner sto for 60 prosent av klamydiatilfellene i fjor, men det har mye å gjøre med at de i større grad enn menn går til rutinekontroller.

Ulike symptomer

Gonoré kan være merkbart til stede, med svie når du tisser eller utskillese av et gulhvitt sekret hos menn. Men omtrent halvparten av alle kvinner som smittes av gonoré får ingen symptomer. Hos menn er det cirka én av tre som ikke merker noe.

– Du kan være smittet uten å vite det. Bortsett fra avholdenhet, er kondom den beste beskyttelsen mot kjønnssykdommer. Ubehandlet gonoré og klamydia kan i ytterste konsekvens føre til sterilitet, sier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

Det er ingen automatikk i at man smittes ved ubeskyttet sex med en som allerede har en kjønnssykdom, men klamydia regnes som den mest smittsomme.

– Klamydia og gonoré kan påvises fra to til sju dager etter samleiet. For hiv kan det gå opptil tre måneder, men vanligvis etter 2-6 uker, sier Holmslien.

Både klamydia- og gonorétester kan gjøres diskret hjemme for den som kvier seg for å gå til lege, med pensel-i-skjede- og urinprøver i stedet for pinne inn i urinrøret. Hjemmetester finnes også for syfilis .

FAKTA: DETTE ANGRER VI PÅ

16 prosent av nordmenn som drikker alkohol i utlandet har gjort noe de angrer på etterpå, viser undersøkelsen fra Europeiske Reiseforsikring. Ytterligere fire prosent er i tvil.

Single og nyetablerte par angrer mest. Yngre angrer mer enn eldre.

ANGRETOPPEN:

Brukt mye penger: 45 prosent (41 i fjor)

Hatt ubeskyttet sex: 27 prosent (22 i fjor)

Blitt lurt til å betale for mye, i bar, taxi e.l.: 18 prosent (23 i fjor)

Tatt med nytt bekjentskap på rommet / Bråk på rommet: 12 prosent (7 prosent i fjor)

Vært utro: 9 prosent (8 i fjor)

Kjørt med promille: 8 prosent (10 i fjor)

Havnet i bråk: 5 prosent (6 i fjor)

Hærverk: 4 prosent (1 i fjor)

Annet: 35 prosent (41 i fjor)

Vet ikke: 7 prosent (11 i fjor)

(Kilde: Reiseundersøkelsen 2014. Spørsmålet er stilt til de 16 prosentene som svarer at de angrer på ting de har gjort i alkoholpåvirket tilstand i utlandet)

Publisert pressemelding via MyNewsdesk Norge 25.06.2014


Tilbakemelding