Ikke la dette ødelegge ferien din

Om du ikke passer på, kan sommerforkjølelsen komme når du minst ønsker det. Ofte skyldes det rett og slett feil bruk av aircondition.

– Vi har sett at svært mange nordmenn får luftveisinfeksjoner fordi de bruker aircondition feil.

Det sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Hun mener det er veldig enkelt og fort gjort å gjøre feil når en kommer fra vår og sommer i Norge, og til varmere strøk med både 30 og 40 grader i skyggen.

Vennesland skjønner at det da kan være lett å tenke at en vil ha det kjølig og godt på hotellrommet, og setter anlegget på en 16–17 grader. Det gir grobunn for luftveisinfeksjoner.

22 grader

Det anbefales at en ikke har anlegget på noe lavere enn 22 grader for å unngå de kjedelige forkjølelser når en er på tur. For da er verken strandliv eller bading fristende.

– Det skaper problemer for mange. Flere får infeksjoner i de øvre luftveiene, og da er det jo gjerne snakk om halsbetennelse. Alle av oss som har hatt det vet at det ikke er særlig behagelig, sier Vennesland.

Det viser seg at luftveisinfeksjoner rammer alle, uansett alder og helsetilstand. Men barn og personer med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt, og de bør være ekstra oppmerksomme når de bruker aircondition, ifølge Vennesland.

Dekkes av forsikringen

Skulle man likevel være så uheldig at en blir syk på ferie, så dekker reiseforsikringen kostnadene til både legebesøk og medisiner.

– Ja det gjør den. Men det er jo det at det blir utrolig ødeleggende for hele ferien, ikke bare for en selv men også familien. Det blir vanskelig å sitte i sola, bade og kose seg, sier Vennesland.

Europeiske Reiseforsikrings viktigste råd er at folk er oppmerksomhet på den enorme temperaturforskjellen det er ute og inne, og at en setter klimaanlegget på en temperatur på minimum 22 grader. Da har du en mye bedre garanti for ikke å bli syk.

– Også er det viktig å drikke mye vann på grunn av den tørre lufta aircondition gir, avslutter Vennesland.

Publisert nrk.no/vestfold 02.06.2014


Tilbakemelding