Blir krevd penger for andres skader

Flere nordmenn på ferie i utlandet får seg et økonomisk sjokk, og enkelte blir truet med vold: De blir holdt økonomisk ansvarlig for skader andre har påført kjøretøyet som de leier.

Europeiske Reiseforsikring har fått innmeldt flere saker der nordmenn blir krevd penger for andres skader på kjøretøy/farkoster, både fra Europa og nå sist fra Thailand.

- Ofte står ord mot ord, så nordmenn ender opp med å betale store summer for skader de ikke selv har påført kjøretøyet, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Trusler om vold etter rettssak

Norske ungdommer ble nylig krevd for 10.000 kroner (42.000 thb) for skader utleier i Thailand hevdet at ungdommene hadde påført en vannscooter. Hvis de ikke betalte, ble de truet med vold eller rettssak. Ord stod mot ord, så det endte med at ungdommene betalte.

Illustrasjonsbilde.

Både den norske ambassaden og turistpolitiet ble kontaktet. Ungdommene fikk beskjed om å betale eller ta saken til retten. Utleier var aggressiv, så guttene skrapte sammen kontanter tilsvarende 10.000 kroner, og betalte.

Se etter skader før du leier

-Mange sjekker ikke kjøretøyene nøye nok for skader før de leier, og blir etterpå krevd for egenandel for skader utleier mener de har påført. Dette gjelder skader på alt fra bil til båt, sykkel, moped og vannscooter, sier Vennesland.

-Det er ikke dekning på reiseforsikringen på ting som leies, så her kan man lett gå på en økonomisk smell. Ta bilder og video av kjøretøyet du skal leie, og sjekk nøye at det ikke er skader påført tidligere. Dette gjør det enklere å dokumentere i etterkant hvis du blir krevd for egenandel for eventuelle skader, sier Vennesland.

Europeiske Reiseforsikrings Super Reise har en dekning for egenandel for skade på leiebil på kr 10.000. Den gjelder også hvis leiebil blir stjålet, og leietaker blir krevd for egenandel.

Mer enn 1 av 3 nordmenn (35 %) leier kjøretøy på ferie i utlandet, viser Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2016. Det er mest vanlig å leie bil (30%). Moped, vann-/scooter og sykkel utgjør 5%.


Tilbakemelding