Er du en av 800 000 som må fornye helsetrygdekortet?

Har du sjekket det europeiske helsekortet ditt? Det er godt mulig det må fornyes.

800.000 nordmenn bestilte europeisk helsetrygdkortet i 2013. Det har tre års virketid, så sjansen er stor for at du er en av dem som må fornye det i år, opplyser Helfo i en pressemelding.

Kortet brukes på reise i EØS-land og Sveits, og gir det rett til behandling hos offentlig lege eller på offentlig sykehus på lik linje med landets statsborgere.

Reiser du uten kortet eller det er gått ut på dato, kan du risikere at utgiftene til nødvendig legehjelp ikke blir dekket.

Visste du dette? Dette er de dyreste landene å bli syk i

Må betale egenandelen

Europeisk helsetrygdekort ble lansert i 2004, og erstattet det tidligere skjemaet E111 ved reiser innenfor Europa.

- Det kan være fornuftig å anskaffe seg europeisk helsetrygdekort. Det gir behandling på offentlige sykehus i EØS-land på samme måte som det gjør for landets egne innbyggere. Man må være klar over at om det er helsekø, så vil man havne i den. Det er viktig å være klar over at man må betale de samme egenandelene som landets innbyggere, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring og If.

Eventuelle faste legesjekker og INR-kontroller som ikke er dekket av en reiseforsikring, vil være dekket hos offentlig helsevesen ved fremvisning av Europeisk helsetrygdekort.

Påkrevd i Tyskland, gjelder ikke i Tyrkia

I noen land, for eksempel Tyskland, kreves det at nordmenn har med seg helsetrygdekortet. Men skulle du har glemt det, kan det løse seg.

- Men dersom våre kunder ikke har dette med seg, innhenter vi det fra Helfo, sier Vennesland.

Men kortet gjelder ikke i Tyrkia eller i den tyrkiske delen av Kypros, da de ikke er EØS-land.

Erstatter ikke reiseforsikringen

Helfo anbefaler at du har reiseforsikring i tillegg, da helsetrygdekortet ikke er en erstatning for reiseforsikring.

- Vi anbefaler alle å også ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester.

Kortet dekker heller ikke tilkalling av familiemedlemmer. En reiseforsikring gir også mulighet til å velge privat fremfor offentlige sykehus.

- Med en reiseforsikring har man rett til privat sykehusbehandling utenfor Norden. På flere steder er private tilbud det beste, men ved svært alvorlige sykdoms- eller skadetilfeller kan det være en høyere medisinsk standard på offentlige sykehus, for eksempel dersom det er et universitetssykehus på stedet, sier Vennesland.

Hvert familiemedlem må ha eget kort

Du kan bestille europeisk helsetrygdkortet til hele husstanden registrert på samme adresse på helsenorge.no eller pr. telefon. Alle i familien må ha et gyldig kort.

- For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, sier Abrahamsen i Helfo.

 

Første gang publisert 31.05.2016 på Aftenposten.no

 


Tilbakemelding