Foreldre tar sjansespill med barnas sikkerhet i ferien

Norske småbarnsforeldre bryr seg lite om å sjekke hvilket sikkerhetsutstyr barna blir tilbudt når de skal på ferie. Hele 9 av 10 nordmenn tar ikke med eget barnesete på ferie i utlandet. Risikosport, mener Trygg Trafikk.

I den ferske Reiseundersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring fremgår det det at norske småbarnsforeldre har et tilfeldig forhold til hvordan de sikrer barna når de er på ferie i utlandet. Bare 1 av 10 tar med eget barnesete hjemmefra når de leier bil i utlandet.

Disse tallene overrasker oss og vitner om slapp holdning til barnas sikkerhet i ferien. Kvaliteten på bilstolene kan være elendig og er ikke nødvendigvis tilpasset barnets størrelse. Det virker som om mange nordmenn legger igjen vettet hjemme når vi pakker for ferien, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Aksepterer manglende sikkerhetsutstyr

Majoriteten av småbarnsforeldre aksepterer det tilbudet de får om sikkerhet på ferieturen enten de leier bil, tar buss eller kjører taxi. 1 av 6 som leier bil bruker den bilbarnestolen de blir tilbudt og svært få småbarnsforeldre lar manglende sikkerhetsutstyr være avgjørende for om de skal leie bil, ta taxi eller buss.

Mange får seg en overraskelse utenlands. I en del land er det langt fra samme kulturen rundt sikring av barn i bil som i Norge, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Barna er din mest verdifulle last. Foreldre er stort sett flinke til å sikre barna hjemme og denne holdningen må de ta med seg til utlandet. I mange ferieland er trafikken annerledes og farten høyere, da er vi mer utsatt, sier Johansen.

Thailand og Tyrkia verst

Å leie bil i utlandet er populært hos feriehungrige nordmenn. Nesten 1 av 3 har leid bil i utlandet på ferie i løpet av det siste året. Generelt oppleves kjørekulturen og farten som verre enn hjemme i Norge, og det er spesielt Hellas, Kroatia, de baltiske landene og Italia som utmerker seg negativt. Den verste kjørekulturen møter du i Thailand og Tyrkia.  

Vennesland anbefaler at man på forhånd setter seg inn i hva som tilbys av bilbarnestoler på utleiestedet.

Hvis du er i tvil kan det være en idé å få tilsendt dokumentasjon eller bilde på forhånd av stolen som skal leies. Dersom den ikke er av god nok standard bør du vurdere å ta med din egen. Det kan være noe bryderi å bære, men kan vise seg å bli en livsviktig del av reisen, sier hun.

 

Tips

Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.

Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, og helst til de er 4 år.

Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.

Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret og vær sikker på at det er riktig montert.

Reglene for sikring av barn i bil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol, må dere også sørge for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget.

Les mer på https://www.tryggtrafikk.no/tema/sikring-av-barn-i-bil/

For mer informasjon, kontakt:

Seniorrådgiver Bård Morten Johansen, mobil 913 37 046, johansen@tryggtrafikk.no eller seniorrådgiver Harald Heieraas, mobil 917 06 696, heieraas@tryggtrafikk.no

 

 

 

 


Tilbakemelding