Nordmenn tryner på ski i Iran og Japan

Nå drar nordmenn til Pakistan, Iran, Japan og New Zealand for å stå på ski. Men Østerrike er fortsatt favoritten.

– Norske knær og overarmer ryker over hele verden, også i land som vi tradisjonelt ikke tenker på som typiske skidestinasjoner, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

De fleste skiskadesakene som blir meldt til Europeiske Alarmsentral skjer likevel i Østerrike, som er nordmenns favoritt. Frankrike og Italia følger hakk i hæl. Men det meldes også inn skiskader fra mer utradisjonelle skidestinasjoner over hele verden.

Alpinskader i utlandet

Japan og Kirgisistan

-Nordmenn søker etter skiopplevelser andre steder enn Norge og Mellom-Europa, for eksempel Iran, Japan, Kirgisistan, Kashmir, Makedonia og Canada. Eventyrlysten er stor, og det er nok kombinasjonen av skikjøring og opplevelsesferie som trigger, sier Vennesland.

Europeiske Alarmsentral har i skisesongen eget skiteam, som kun behandler skiskader. - Tradisjonelt er det knær som er mest utsatt for skader på skiferie i utlandet, deretter følger ankel og fot. Men også skulder, overarm og kravebein skades, ifølge skistatistikk fra Alarmsentralen.

Styres til spesialister på alpinskader

– For noen år siden hadde vi problemer med private sykehus i Europa, som nærmest «kapret» seg pasienter i skibakken. Det resulterte i at det ble gjennomført mange operasjoner av for eksempel avrevne korsbånd, som en norsk lege ville avventet operasjon med i flere uker. Nå «styrer» vi de norske skituristene til sykehus som er spesialister på alpinskader, og som har en behandlingspraksis som er mer lik den norske. Det fører til at vi transporterer mange nordmenn med alpinskader med skinner tilbake til Norge for medisinsk oppfølging her, sier Vennesland.

Eksempler på skiskader:

Kvinne, 52 år, Østerrike. Fall i skibakke, brudd i overarmen. Redningshelikopter ned fra bakken.

Mann, 34 år. Østerrike. Fall på snowbord. Brudd i skulder og overarm.

Gutt, 11 år. Østerrike. Fall i skibakken. Brudd i skinnlegg.

Mann, 46 år. Italia. Fall i skibakke. Avrivning av sene i kne.

Mann, 41 år. Makedonia. Fall i skibakke. Brudd i hofte.

 


Tilbakemelding