Før reisen

Før avreise er det viktigste å passe på at pass, visum og forsikring er i orden. Like viktig er det at du tar hensyn til deg selv og vurderer om du er helsemessig klar for reisen. Forsikringen gjelder ved akutt og uventet sykdom, men forverring av eksisterende sykdommer er unntatt. Er du usikker, anbefaler vi at du tar Helsesjekken som viser om forsikringen vil være gyldig.

I tillegg er det viktig å huske på:

  • Vaksinasjoner
  • Nødvendige medisiner
  • Europeisk helsetrygdkort for reiser i EU/EØS

Helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg. Du kan bestille kortet på helsenorge.no. Helsetrygdkortet dekker ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. Reiseforsikringen din vil sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise.

Digitalt reiseforsikringskort, førerkort, pass og visum

Vi anbefaler deg å laste ned Europeiske App før du reiser og hente ditt digitale reisekort. Det digitale reisekortet bekrefter at du har reiseforsikring i Europeiske, slik at du raskt får den hjelpen du trenger. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha med reisekortet for at reiseforsikringen skal være gyldig.

Husk å ta med pass på alle reiser utenfor Norden. Noen land krever at passet er gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Noen land krever også forhåndsgodkjent visum. På regjeringen.no kan du se om landet du skal reise til krever dette. 

Kjører du egen bil i utlandet bør ta med deg bekreftelse på at du har ansvarsforsikring, såkalt grønt kort (If-kunder kan bestille dette her). Hvis du skal kjøre bil utenfor Europa, eller i enkelte øst-europeiske land, anbefaler vi at du har med deg et internasjonalt førerkort. På vegvesen.no kan du lese mer om dette, og om hvordan du bestiller det.

Barn, gravide og eldre

Ta hensyn til reisens lengde, og årstiden og klimaet på destinasjonen. Beregn god tid på flyplasser, og ikke legg til opp til et altfor strabasiøst program.

Barns immunforsvar er ikke fullt utviklet før de er 4-5 år gamle. Sørg derfor for best mulig vaksinering. Små barn blir oftere syke enn voksne. Tenk på behandlingsmuligheter før du reiser, og ta med termometer, nesespray, febernedsettende medisin, og solkrem med høy beskyttelsesfaktor (30+) som er tilpasset barnets hud.

Gravide kan normalt fly fram til uke 36, men reglene varierer mellom flyselskapene. Vi anbefaler å ta med bekreftelse på graviditeten og termindato. Husk at reiseforsikringen ikke omfatter graviditetskomplikasjoner etter uke 36. 

Land med malaria bør unngås, siden malaria kan være spesielt skadelig for både mor og fosteret. Ved flerlinger eller blødning tidligere i graviditeten, bør lengre reiser generelt unngås. Enkelte sykdommer som kan gi fosterskader, så som Toksoplasmose, forekommer hyppigere i utlandet. Vi anbefaler å søke råd hos lege eller jordmor hvis du skal på utenlandsreise. Se mer informasjon om dette temaet på Folkehelseinstituttet og Norsk Helseinformatikk.

Eldre bør foreta en legesjekk før det planlegges og bestilles en reise til utlandet. Forsikringen gjelder ved akutt og uventet sykdom. Forverring av eksisterende sykdommer og helseplager som er under behandling, er ikke dekket av forsikringen. Er du usikker anbefaler vi deg å ta Helsesjekken. Da kan du finne ut om du vil være dekket dersom noe skjer når du er på reise.

Medisiner og reiseapotek

Ta med deg myggmiddel, solkrem, plaster, mindre bandasjer, desinfeksjonsmiddel og kompresser. Av medisiner bør du ta med smertestillende og febernedsettende (paracetamol), nesespray, antibakterielt middel (for sårstikk) og diaréstoppende middel (f. eks. Loperamid).

Bruker du medisiner bør du ta med ekstra, i tilfelle oppholdet blir lengre enn planlagt (det kan være vanskelig å få kjøpt de samme medisinene i utlandet). Be legen din om et engelsk notat som beskriver sykdommen og hvilke medisiner du bruker (virkestoff og dosering). Medisiner bør ligge i håndbagasjen, og husk legeerklæring for reseptbelagte medisiner. For eksotiske destinasjoner kan det i samråd med lege være fornuftig å ta med antibiotika. Kondomer hører også med dersom det er den minste risiko for at du vil ha sex med tilfeldig partner på reisen.

Vaksinasjoner og malariaforebygging

Sørg for å ta vaksinene som anbefales eller er påkrevd for din destinasjon. Les mer om vaksiner på helsenorge.no, og kontakt ditt nærmeste vaksinasjonskontor i god tid før avreise. Vær oppmerksom på at grunnvaksinene mot difteri, stivkrampe og polio må fornyes hvert tiende år. Drikkevaksinen som finnes mot kolera beskytter til en viss grad mot turistdiaré. Ved reise til tropiske og subtropiske strøk må du oppsøke lege for å avklare om forebyggende malariamedisin er nødvendig. Ta også med myggmiddel og eventuell myggnetting.

Sykdommer og helsetrygdkort

Har du eksisterende sykdom/lidelse som må kontrolleres, som diabetes eller behov for dialyse og blodfortynnende medisin, er det vanligvis enkelt å følge opp dette på alle større turistdestinasjoner. Sørg for å skaffe deg Europeisk helsetrygdkort før avreise, samt å foreta eventuelle avtaler med sykehus/dialysestasjon, siden behandling av eksisterende sykdom ikke er omfattet av forsikringen. Turoperatør kan eventuelt hjelpe deg med dette før du reiser.

Forverring av eksisterende sykdommer og helseplager som er under behandling, er ikke dekket av forsikringen. Er du usikker, anbefaler vi at du tar Helsesjekken som viser om forsikringen vil være gyldig på reisen.

Sørg også for å ta med tilstrekkelig medisiner, og oppbevar disse i håndbagasjen. Be legen om et engelsk notat som beskriver dine sykdommer og medisiner. Ta gjerne også en legesjekk før du reiser, og ta din sykdom med i betraktningen når du velger reisemål.

Avbestilling

Helårsforsikringen dekker avbestillingskostnader hvis du må avbestille reisen av årsaker som forsikringen omfatter. Hvilke årsaker som gir rett til erstatning, finner du i punkt 2.2.1 til 2.2.8 i vilkårene. Hvis du, noen i din nærmeste familie eller din eneste reiseledsager blir akutt syk og ikke kan reise, er det viktig å få dokumentasjon på dette, fra lege. Husk at forverring av eksisterende sykdom/lidelse, som er kjent og under behandling når reisen blir betalt, ikke er omfattet av forsikringen.

Tilbakemelding