Slik søker du visum

Land som Tyrkia, Russland og Kina krever innreisetillatelse. Slik går du fram for å skaffe deg visum.

Visum gir deg tillatelse til å reise inn i et land. Nordmenn kan reise til de fleste land i Europa uten visum, men skal du reise til land utenfor Europa, bør du undersøke om de har visumkrav.

Hva er visum?

Visumet forteller landets myndigheter hvem som oppholder seg i landet, og hvorfor de er der.

Visumkravet kommer an på hvor lenge du skal være i landet, og om du skal på ferie, jobbe eller studere, mellomlande eller være på forretningsreise. Land som Tyrkia, Russland og Australia krever visum ved innreise, uansett formål.

Undersøk om landet krever visum hos Utenriksdepartementet

Hvordan søke visum?

Søknadsprosessen varierer fra land til land. Mange land har innført e-visum som blir registrert på passnummeret ditt. I andre land kan du søke om visum på flyplassen etter ankomst. Enkelte land, som Kina, krever personlig oppmøte ved ambassaden.

Siden behandlingstiden kan være lang, lønner det seg å starte prosessen med å skaffe visum tidlig.

Undersøk først hvilken dokumentasjon du trenger for å søke visum i landet du skal til. Visse land krever vaksiner, noen krever at passet ditt er gyldig i en viss periode etter at du har kommet hjem, så hvis passet ditt holder på å gå ut, bestill nytt. Mange land har også krav om reiseforsikring. Kontakt den aktuelle ambassaden for oppdatert informasjon om hva du trenger.

Last ned visumbevis for reiseforsikring fra Mine sider

USA krever ESTA

Som norsk statsborger kan du reise uten visum til USA, så lenge du ikke skal være i landet mer enn tre måneder. Men alle uten visum må registrere seg på nett i ESTA-databasen (Electronic System for Travel Authorization) før avreise.

Søknad om ESTA hos Departement of Homeland Security

Vær obs på tredjepartsaktører

Det finnes firmaer som opptrer som «mellommenn» som tilbyr hjelp til søknadsprosessen. Forbrukerrådet har tidligere advart mot at disse selskapene ofte tar unødvendig mye betalt, og at du som søker må gjøre samme jobben uansett.

Visse land har kompliserte prosesser, hvor det kan være hensiktsmessig å få profesjonell hjelp, men Forbrukerrådet anbefaler å først ta kontakt med ambassaden og undersøke om det er mulig å fylle ut søknaden på egenhånd.

Krav om reiseforsikring

Hilde Øverby, produktsjef for reiseforsikring i Europeiske forteller at turister som blir syke i utlandet, og ikke har reiseforsikring, risikerer svært høye legeregninger. Dette kan være såpass høye kostnader at ikke alle har mulighet til å betale tilbake.

– Mange land krever derfor at turister har reiseforsikring som dekker store utgifter ved sykdom og ulykke, slik at de skal slippe problemer med å ikke få dekket sykehusutgiftene i etterkant, forteller Øverby.

Har du reiseforsikring i Europeiske, kan du laste ned visumbevis på Mine sider, som du sender inn sammen med søknaden om visum.

Logg inn på Mine sider

Europeiske reiseforsikring dekker utgifter ved sykdom og ulykke med ubegrenset sum.

Dette dekker ikke reiseforsikringen

Hvis du drar på ferie til utlandet og visumet ditt er foreldet eller ugyldig, kan du bli nektet innreise. Øverby vil minne om at reiseforsikringen ikke dekker ekstrautgifter eller tapte feriedager ved slike tilfeller. Sørg derfor for at alle dokumenter er i orden før du bestiller reisen.

Med helårs reiseforsikring kan du velge reiselengde på opptil 180 dager. Sjekk pris her

Tilbakemelding