Slik holder du deg frisk på reisen

Å bli syk når du er på reise er ekstra ergerlig, enten du er på forretningsreise eller ferie. Med litt ekstra omtanke kan du redusere risikoen i ganske stor grad. Her er noen råd som øker mulighetene for en frisk og vellykket reise.

Mat og drikke

Over 30 % av reisende til u-land blir rammet av turistdiaré. Jo mer eksotisk reisemålet er, jo mer forsiktig bør du være med mat og drikke. Kok det, stek det, skrell det eller kast det er god tommelfingerregel. Drikk heller ikke vann fra springen eller fruktsaft fra gateselgere. Unngå også salater, bufféer, rått kjøtt og rå fisk.

Sår og stikk

Mange har fått ferien ødelagt av myggstikk med infeksjon i stikkene. Forebygg derfor myggstikk ved å bruke myggmiddel ved alle anledninger. Kle deg fornuftig med lange ermer og benklær, bruk myggnett og impregner både nett og klær. Stikk og insektbitt må holdes rene med antibakterielt middel. Dette bør du ta med som en del av reiseapoteket.

Dehydrering

Nyrene trenger vann for å skille ut en del stoffer fra kroppen. Dehydrering kan i verste fall være dødelig, men tilstanden kan enkelt unngås ved å tilføre kroppen nok væske. Ha derfor alltid med deg en vannflaske i varmere strøk, og drikk mer enn du ville gjort hjemme i Norge. De vanligste årsakene til dehydrering er diaré, oppkast, fysisk anstrengelse med intens svetting, opphold i høyden, høyt alkoholforbruk og diabetes. Vær oppmerksom på at barn mister vann raskere i forhold til kroppsvekten.

Forkjølelse

Riktig påkledning under reisen er viktig for å unngå sykdom. Under flyreisen bør du ha løst sittende klær og alltid tilgang til en genser eller jakke i ull eller fleece. Selv om du reiser til Syden bør du være forsiktig med å kaste klærne i den kalde årstiden.

Blodpropp

Flyreiser på mer enn 4-5 timer gir økt risiko for blodpropp i beina. I verste fall kan proppen løsne og gå til lungene. Risikoen kan effektivt reduseres gjennom bruk av støttestrømper og en del bevegelse. Vi anbefaler dette til alle våre reisende, og spesielt gravide, p-pillebrukere, nyopererte, personer med alvorlige lidelser eller personer som tidligere har opplevd blodpropp.

Seksuelt overførbare sykdommer

Ved tilfeldig sex på feriereisen bør du alltid benytte kondom. Vi anbefaler deg å ta med kondomer hjemmefra, da kvaliteten ikke alltid er like god i andre land.

Spesielle reisesykdommer

Reiser du utenfor EU, bør du alltid undersøke hvilke sykdomstrusler som kan være aktuelle for landet du reiser til. Se også vår oversikt over spesielle reisesykdommer.

Reiseapotek

Ta med plaster, mindre bandasjer, kompresser, desinfeksjonsmiddel, myggmiddel, solkrem og termometer. Av medisiner bør du ta med smertestillende og febernedsettende (paracetamol), nesespray, antibakterielt middel (for sårstikk) og diaréstoppende middel (loperamid). For eksotiske destinasjoner kan det i samråd med fastlege være fornuftig å ta med antibiotika. Bruker du medisiner bør du ta med ekstra, i tilfelle oppholdet blir lengre enn planlagt. Medisiner bør plasseres lett tilgjengelig i håndbagasjen.

Vaksinasjon og malariaforebygging

Sørg for å ta de vaksiner som anbefales eller er påkrevd for din destinasjon. Se Vaksinekart.org for utfyllende informasjon. Vær oppmerksom på at grunnvaksinene mot difteri, stivkrampe og polio må fornyes hvert tiende år. Drikkevaksinen som finnes mot kolera beskytter også til en viss grad mot turistdiaré. Ved reise til tropiske og subtropiske strøk må du oppsøke lege for å avklare om forebyggende malariamedisin er nødvendig.


Flere tips til reisen
Europeisk helsetrygdkort
Hold deg frisk på reisen (brosjyre)

Tilbakemelding