Eldre risikerer å sitte igjen med millionregning etter ferieturen

Mange eldre reiser på ferie selv om de er syke. Da er det ikke sikkert at reiseforsikringen gjelder – selv om legen har gitt klarsignal.

Det er lite som er så fristende som en tur til sydligere strøk når vinterkulda setter inn her i nord. Men idyllen med sol, sommer, bading og god mat kan raskt ta slutt dersom du opplever sykdom på reisen.

Og situasjonen blir neppe bedre av at du kan bli sittende igjen med kostnaden i etterkant.

Risikerer kostbare regninger

En reiseforsikring dekker nemlig bare sykdom som skjer akutt og uventet - ikke sykdom som var kjent eller som var under behandling før reisen.

- Mange er ikke klar over at reiseforsikringen sannsynligvis ikke vil dekke kostnader knyttet til sykdom du kjenner til før avreisetidspunktet – selv om legen har sagt «god tur». I ytterste konsekvens kan du sitte igjen med hele regningen for behandling og en eventuell hjemreise selv, forteller Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

Kostnader knyttet til behandling for sykdom i utlandet kan bli astronomiske. Europeiske Reiseforsikring har eksempler på kunder som har blitt innlagt på private sykehus i USA, der døgnprisen kan være så høy som 250 000 kroner. Eller som har måttet betale flere hundre tusen kroner for å komme seg hjem til Norge med ambulansefly.

I 2018 betalte norske forsikringsselskaper ut én milliard kroner i erstatning knyttet til sykdom på reise, viser tall fra Finans Norge. Tallet er dobbelt så høyt som tilbake i 2005. Aldersgruppen 60+ står for halvparten av disse utbetalingene – som øker i takt med alderen.

– Det er fint å se at eldre ønsker å oppleve verden. Ikke bare med tradisjonell sol og sommer rundt Middelhavet, men ved å utforske mer eksotiske steder enn det som var vanlig tidligere. Det er likevel viktig at vi forteller hva de reiselystne risikerer dersom de er syke før ferieturen finner sted, poengterer Handeland.

Ta kontakt før avreise!

En reiseforsikring skal selvsagt gi deg den ekstra tryggheten du trenger på reise. Er du usikker på om du bør dra, eller om det er best å holde seg hjemme, finnes det heldigvis råd.

Først og fremst er det lurt å ta hensyn til din egen helse. Er du frisk nok for en lang reise? Eller en reise som strekker seg over lengre tid?

– Det finnes dessverre nok av eksempler på reiser som aldri skulle funnet sted. Selv om varmere klima og feriemodus kan gjøre godt, kan også reisen føre med seg noen helserisker. Lange flyturer, smittsomme sykdommer, varme og væsketap er risikofaktorer i seg selv, og kan forverre plager du har fra før. Og legen din tenker ikke nødvendigvis på de økonomiske konsekvensene som kan oppstå. 

På Europeiske Reiseforsikring sine nettsider kan du ta Helsesjekken. Der besvarer du spørsmål om hvorvidt du har kroniske sykdommer, går på reseptbelagte medisiner eller lignende. På den måten får du vite hva forsikringen dekker.

Vi i Europeiske Reiseforsikring er her for deg. Ta kontakt med oss på telefon, e-post eller chat dersom du lurer på noe.

Kontakt oss

Tilbakemelding