Under reisen

Mens du reiser, gjør deg kjent med lokale forhold og ta nødvendige forholdsregler. Sjekk om vannet kan drikkes, og vær forsiktig med hensyn til tyveri og lokale trafikkforhold.

Trenger du akutt hjelp, ta kontakt med Alarmsentralen vår via appen. Alarmsentralen henviser deg til kvalifisert hjelp. Trenger du medisinske råd og veiledning kan du ringe vår Helsetelefon.

 

Praktiske forhold

Penger, billetter og verdisaker

 • Benytt i størst mulig grad kredittkort.
 • Hvis mulig, benytt safe på hotellet for oppbevaring av penger og verdisaker.
 • Gå ikke rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekkens ytterlommer.
 • Vær spesielt oppmerksom på tyver på badestranden, flyplasser, tog/t-banestasjoner og markeder.
 • Unngå å ha alt av penger, pass, billetter og kredittkort i samme lomme/veske.
 • Det kan lønne seg å ha en verdisakforsikring på kostbare gjenstander, da forsikringssum på verdisaker er begrenset. Se vilkårene for forsikringen din for å se forsikringssummene.

Mat og drikke

Over 30 % av reisende til u-land blir rammet av turistdiaré. Jo mer eksotisk reisemål, jo mer forsiktig bør du være med mat og drikke. Kok det, stek det, skrell det eller kast det er en god tommelfingerregel.

Unngå salater, bufféer, rått kjøtt og rå fisk. Drikk ikke vann fra springen eller fruktsaft fra gateselgere.

Bagasjesikkerhet

Vær alltid i nærheten av bagasjen på flyplassen, når du står i innsjekkingskø eller er på en restaurant. Hvis dere er flere på reisen, bør det alltid avtales at en hele tiden passer på bagasjen hvis noen må gå fra stedet.

La ikke verdigjenstander ligge på bord og hyller når du går fra hotellrommet. Pakk smykker, kamera, m.m. ned i håndbagasjen, ikke i innsjekket bagasje.

Husk at verdigjenstander som smykker, kamera m.m ikke skal etterlates i kofferter og bager i hotellets oppbevaringsrom. Slike oppbevaringsrom er tilgjengelig for svært mange, selv om dette er låst og nøkkelen oppbevares av hotellets ansatte. Hotellet har som regel ingen kontroll med hvilken bagasje enkeltpersoner åpner eller tar med seg. Hotellet tar heller ikke ansvar for eventuelle skader/tap eller tyverier.

Praktisk hjelp og tap av eiendeler

Europeiske Reiseforsikring har egne servicesentre i alle verdensdeler. Disse kjenner forholdene der du er, og kan bistå deg med små og store problemer på reisen.

Vi har også en avtale med Sjømannskirken, som blant annet kan utbetale mindre kontantbeløp og gi personlig oppfølging dersom du blir innlagt på sykehus.

Har du mistet noe på en flyplass, jernbanestasjon e.l. kan du kanskje finne det igjen via den nettbaserte hittegodstjenesten Missingx.com. Å melde tap og skade kan du enkelt gjøre fra appen.

Trafikk, sport og aktiviteter

 • Trafikkulykker er dessverre vanlig i utlandet. Vær derfor forsiktig enten du benytter kjøretøy eller går til fots. Bruk hjelm og beskyttende klær, og bruk tid på å venne deg til nye trafikkmønstre.
 • Unngå kjøring om natten og vær oppmerksom på at det flere steder kan være vanlig å kjøre i alkoholpåvirket tilstand.
 • Vær forsiktig før du gir deg i kast med strikkhopping, paragliding, mikrofly, go-cart, dykking, bananbåt og andre potensielle risikoaktiviteter. Sikkerheten er ikke alltid like god, og for slike aktiviteter har forsikringen klare begrensninger.
 • Ved dykking under 40 meter og opphold i høyde over 4000 meter må man tegne ekstraforsikring.

Bil og sikkerhet

 • Når du skal parkere, bruk i størst mulig grad bevoktet parkeringshus eller hotellets parkeringsområde.
 • La ikke ting ligge synlig i bilens kupé.
 • Når bilen står parkert om natten, skal bagasjen ikke ligge i bilen.
 • Vær obs på at reiseforsikringen ikke dekker ansvarsskade du pådrar deg som eier eller fører av motorkjøretøy. Tegn derfor ekstraforsikring i forbindelse med leie av bil. Dette er spesielt viktig i USA.

Rettigheter og forsikringsvilkår

Norge har en helsesamarbeidsavtale med alle land i EU/EØS som gir medlemmer av norsk folketrygd rett til samme behandling og egenandel som innbyggerne i de respektive land. Rettigheten må dokumenteres med Europeisk helsetrygdkort (E-111).

Reiseforsikringen fra Europeiske dekker alle utgifter ved uventet akutt sykdom eller ulykke, eller dødsfall som følger av dette. Forsikringen dekker også eventuell ny hjemreise og tilkallelse av pårørende ved alvorlig sykdom.

Forsikringen dekker ikke utgifter etter hjemkomst til Norge, lete-/redningsaksjoner, sykehjemsopphold, behandlingsreiser eller planlagt behandling/utredning.

Ved dykking under 40 meter og opphold i høyde over 4 000 meter må ekstraforsikring tegnes.

Helse og sykdom

Sår og stikk

Mange har fått ferien ødelagt av myggstikk med infeksjon i stikkene. Forebygg derfor myggstikk ved å bruke myggmiddel ved alle anledninger - helst med minst 20% DEET.

 • Kle deg fornuftig med lange ermer og benklær.
 • Bruk myggnett og impregner både nett og klær.
 • Stikk og insektbitt må holdes rene med antibakterielt middel (ta med i reiseapoteket). Søk lege ved tegn på infeksjon.

Solbrenthet og solstikk

Bruk solkrem med høy beskyttelsesfaktor, kle deg fornuftig og unngå solen midt på dagen. Husk også at solen står midt på h rundt kl. 14.00 og ikke kl 12.00 om sommeren i Spania. Vær spesielt forsiktig i snøen og ved sjøen.

Solstikk unngås ved å begrense soleksponeringen, bruke hatt og avkjøle hodet (om nødvendig med kaldt vann). Solstikk er en sykdomstilstand forårsaket av direkte varmepåvirkning fra solstråler, med lokal oppheting av hjernen som følge. Symptomer er kvalme og oppkast, rødt og varmt hode, forvirret og dårlig allmenntilstand. Barn er spesielt utsatt.

Dehydrering

Nyrene trenger vann for å skille ut en del stoffer fra kroppen. Dehydrering kan derfor være dødelig både for barn og voksne. Tilstanden kan unngås ved å tilføre kroppen væske gjennom drikke eller intravenøs tilføring.

De vanligste årsakene til dehydrering er diaré, oppkast, fysisk anstrengelse med intens svetting, opphold i høyden, høyt alkoholforbruk og diabetes. Spedbarn og småbarn mister vann fortere i forhold til kroppsvekten, slik at tilstanden kan bli alvorlig etter noen timer med diaré eller andre årsaker til dehydrering.

Forkjølelse

Riktig påkledning under reisen er viktig for å unngå sykdom. Under flyreisen bør du ha løst sittende klær og alltid tilgang til en genser eller jakke i ull eller fleece. Har du aircontidition på rommet, pass på å ikke skru den for kaldt, selv om det kan være fristende i et varmt klima.

Har du blitt forkjølet, kan du som regel få god hjelp på nærmeste apotek. Du kan også ringe Helsetelefonen. Blir du syk og må til lege, ring Alarmsentralen eller sjekk Europeiskes app for å finne nærmeste kvalifiserte lege.

Blodpropp

Flyreiser på mer enn 4-5 timer gir økt risiko for blodpropp i beina. I verste fall kan proppen løsne og gå til lungene og gi lungeemboli, en tilstand som kan være dødelig. Risikoen er imidlertid ikke stor, og kan effektivt reduseres gjennom bruk av støttestrømper og bevegelse.

Les om symptomene for blodpropp på Helsenorge.no

 

Risikoen for blodpropp er større for gravide, p-pillebrukere, personer med alvorlige lidelser, nyopererte og for personer som tidligere har opplevd blodpropp. Bruk av acetylsalicylsyre (Dispril, Asperin og Albyl E) har ingen forebyggende effekt.

Seksuelt overførbare sykdommer

Ved tilfeldig sex på feriereisen bør du tenke på at partneren kan være HIV-smittet. Dette gjelder både fastboende og turister. Bruk derfor alltid kondom, som da også beskytter deg mot andre kjønnssykdommer. Ta helst med kondomer hjemmefra, da kvaliteten ikke alltid er like god på eksotiske steder. Kjøp av sex i utlandet er også forbudt i følge norsk lov.

Skade og sykdom

Akutt hjelp: Trenger du akutt hjelp ved skade eller sykdom, ta kontakt med vår Alarmsentral. Alarmsentralen henviser deg til kvalifisert hjelp.

Trenger du medisinske råd og veiledning kan du også ringe vår Helsetelefon på +47 21 49 50 00

Innleggelse og hjemreise

Europeiske har oversikt over hvilke sykehus som gir deg best hjelp. Kontakt derfor Alarmsentralen vår ved innleggelse. Vi har også betalingsavtaler med en rekke sykehus, slik at du slipper å legge ut for behandlingen. I noen tilfeller må du imidlertid legge ut for utgiftene selv.

Ved sykdom som ikke kan behandles på stedet vil du etter avtale med Europeiske bli overført til egnet behandlingssted eller transportert hjem. Ved noen medisinske tilstander kan det være farlig å fly, og det er derfor viktig med god utredning og eventuell stabiliserende behandling før hjemreise. Oppholdsutgifter dekkes i slike tilfeller av forsikringen.

Tilbakemelding