Slik unngår du å bli ranet på ferie

I 2018 ble 10 000 av Europeiske sine kunder utsatt for tyveri. Halvparten av dem skjedde på reise hjemme i Norge. Her er våre tips.

Folk som går i en gateTurister er ofte et populært mål for lommetyver. Mange som er ute og reiser har med seg dyre kameraer, solbriller, mobiler og mye kontanter. Slik unngår du å bli offer for lommetyver.

  1. Vær spesielt oppmerksom på tyver når du er på badestranden, flyplassen, tog/t-banestasjoner og markeder.
  2. Benytt lås/hengelås på kofferter og annen bagasje.
  3. Vær alltid i nærheten av bagasjen på flyplassen — også i innsjekkingskøen og på flyplassens spisesteder.
  4. Bruk kredittkort som ditt foretrukne betalingsmiddel. Da unngår du å gå rundt med store pengebeløp.
  5. Spre risikoen gjennom å plassere penger, pass, billetter og kredittkort på ulike steder. Scann pass og viktige dokumenter og send det til deg selv på en e-post du kan laste ned hvor som helst.
  6. Ikke gå rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekkens ytterlommer.
  7. Bruk hotellets safe for oppbevaring av penger og verdisaker.
  8. Ikke la verdigjenstander ligge fremme på bord og hyller når du går fra hotellrommet.
  9. Når du skal parkere for natten, bruk i størst mulig grad bevoktet parkeringshus eller hotellets parkeringsområde.
  10. Ikke la ting ligge synlig i bilens kupé.

Hvis du har blitt utsatt for tyveri

Det første du bør gjøre er å anmelde tyveriet til det lokale politiet. Husk å få en kopi av anmeldelsen. Er du frastjålet kredittkort, må du ringe banken så fort som mulig og få dem sperret. Er du blitt frastjålet pass, kan du kontakte nærmeste ambassade eller konsulat for å få utstedt et midlertidig pass.

Europeiske Reiseforsikring har egne servicesentre i alle verdensdeler. Disse kan hjelpe deg om du skulle bli utsatt for ran eller innbrudd på reisen. Vi har også en avtale med Sjømannskirken, som kan utbetale mindre kontantbeløp.

Har du mistet noe på en flyplass, jernbanestasjon el.l. kan du sjekke den nettbaserte hittegodstjenesten Missingx.com. De fleste store trafikknutepunkter er knyttet opp mot denne tjenesten.

Det kan lønne seg å spesialforsikre kostbare gjenstander, da verdiforsikringen har en begrensning. Sjekk forsikringen din på Mine sider for å se hvor mye reiseforsikringen dekker på enkeltgjenstandene.

Her kan du melde skade

Tilbakemelding