Tips til reisen

Det kan være mye å tenke på når en drar til fremmede himmelstrøk. Ikke alt er like lett å vite om. Her har vi samlet noen tips og råd som Europeiske gjennom sin unike erfaring med reisevirksomhet vet er smart og passe på. Gå igjennom og se; kanskje er det noe du har glemt?

Før avreise

Før avreise er det viktigste å passe på at papirer som pass, visum, og forsikringsbevis er i orden. Like viktig er det at du tar hensyn til deg selv og vurdere om du helsemessig er klar for reisen. Reisesykedekningen i forsikringen gjelder ved akutt og uventet sykdom. Forverring av eksisterende sykdom/lidelse som er kjent, og under behandling, er unntatt i vilkåret. Vi anbefaler at du kontakter oss dersom du har en eksisterende sykdom/lidelse som er kjent og du er usikker på om du vil være dekket dersom noe skjer når du er på reise.

I tillegg er det viktig å huske på:

 • Helsekort
 • Vaksinasjoner
 • Nødvendige medisiner

 

 

Forsikringskort, bevis og førerkort

Forsikringskortet bekrefter at du har reiseforsikring i Europeiske, slik at du raskt får den hjelpen du trenger. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha med forsikringskortet for at reiseforsikringen skal være gyldig. Ditt forsikringsbevis får du på e-post kort tid etter bestilling. Internasjonalt førerkort anbefales dersom du skal kjøre bil utenfor Europa, samt i enkelte Øst-Europeiske land. Pass må medbringes til alle land utenom Norden. Noen land krever at passet er gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Sjekk også om landet du reiser til er visumfritt.

Barn, gravide og eldre

Ta hensyn til reisens lengde, samt årstid og klima på destinasjonen. Legg ikke opp for strabasiøse program og beregn god tid på flyplassen.

Barns immunforsvar er ikke fullt utviklet før de er 4-5 år gamle. Sørg derfor for best mulig vaksinering. Små barn blir også oftere syke enn voksne. Tenk derfor på behandlingsmuligheter før du reiser, og ta med termometer, nesespray og febernedsettende medisin, samt solkrem med høy beskyttelsesfaktor (30+) tilpasset for barns hud.

Gravide kan normalt fly inntil 36 svangerskapsuke, men her finnes det ulike regler flyselskapene imellom. Ta med en bekreftelse på graviditeten og når du har termin. Land med malaria bør unngås, da forebyggelse med medisiner er vanskelig under svangerskapet. Ved flerlinger eller blødning tidligere i svangerskapet bør lengre reiser unngås. Enkelte sykdommer som kan gi fosterskade forekommer hyppigere i utlandet. Blant disse er cytomegalivirus.

Eldre anbefaler vi å ta en legesjekk før det planlegges og bestilles en reise til utlandet. Vi gjør oppmerksom på at reisesykedekningen i forsikringen gjelder ved akutt og uventet sykdom. Forverring av eksisterende sykdom/lidelse som er kjent, og under behandling, er unntatt i vilkåret. Vi anbefaler at du kontakter oss dersom du har en eksisterende sykdom/lidelse som er kjent og du er usikker på om du vil være dekket dersom noe skjer når du er på reise.

Husk på at blodpropp på lengre flyreiser kan forbygges ved bevegelse og bruk av støttestrømper.

Medisiner og reiseapotek

Ta med plaster, mindre bandasjer, kompresser, desinfeksjonsmiddel, myggmiddel, solkrem og termometer. Av medisiner bør du ta med smertestillende og febernedsettende (paracetamol), nesespray, antibakterielt middel (for sårstikk) og diaréstoppende middel (loperamid). Bruker du medisiner bør du ta med ekstra, i tilfelle oppholdet blir lengre enn planlagt (det kan ofte være vanskelig å få fatt i de samme medisinene i utlandet). Be også legen om et engelsk notat som beskriver sykdommen og hvilke medisiner du bruker. Medisiner bør plasseres tilgjengelig i håndbagasjen. For eksotiske destinasjoner kan det i samråd med fastlege være fornuftig å ta med antibiotika. Kondomer hører også med dersom det er den minste risiko for at du vil ha sex med tilfeldig partner på reisen.

Vaksinasjoner og malariaforebygging

Sørg for å ta de vaksiner som anbefales eller er påkrevd for din destinasjon. Se Vaksinekart.org for utfyllende informasjon, og kontakt ditt nærmeste vaksjonasjonskontor i god tid før avreise. Vær oppmerksom på at grunnvaksinene mot difteri, stivkrampe og polio må fornyes hvert tiende år. Drikkevaksinen som finnes mot kolera beskytter til en viss grad mot turistdiaré. Ved reise til tropiske og subtropiske strøk må du oppsøke lege for å avklare om forebyggende malariamedisin er nødvendig. Ta også med myggmiddel og eventuell myggnetting.

Sykdommer og helsekort

Har du eksisterende sykdom/lidelse som må kontrolleres, som diabetes eller behov for dialyse og blodfortynnende medisin, er det vanligvis enkelt å følge opp dette på alle større turistdestinasjoner. Turoperatør kan eventuelt hjelpe deg med dette før du reiser. Sørg for å skaffe deg Europeisk helsetrygdkort (E111) før avreise, samt å foreta eventuelle avtaler med sykehus/dialysestasjon da denne type behandling ikke er omfattet av forsikringen.

Forverring av eksisterende sykdom/lidelse som er kjent, og under behandling, er unntatt i vilkåret. Vi anbefaler at du tar denne enkle testen dersom du har en eksisterende sykdom/lidelse som er kjent og du er usikker på om du vil være dekket dersom noe skjer når du er på reise.

Sjekk om reiseforsikringen dekker eksisterende sykdom eller helseplager

Sørg også for å ta med tilstrekkelig medisiner, og oppbevar disse i håndbagasjen. Be legen om et engelsk notat som beskriver dine sykdommer og medisiner. Ta gjerne også en legesjekk før du reiser, og ta din sykdom med i betraktningen når du velger reisemål.

Avbestilling

Forsikringen dekker avbestillingskostnader i tilfeller der det oppstår akutt og behandlingskrevende sykdom hos deg selv, eller din nærmeste familie, som forhindrer deg fra å reise. Kontakt lege når akutt sykdom inntreffer og be om en legeattest. Forverring av eksisterende sykdom/lidelse som er kjent, og under behandling, er ikke omfattet av forsikringen.

Under reisen

Mens du reiser, gjør deg kjent med lokale forhold, og ta nødvendige forholdsregler deretter. Pass på om vannet kan drikkes, og vær aktsom med hensyn til tyveri og de lokale trafikkforhold. Trenger du akutt hjelp, ta kontakt med vår Alarmsentral Alarmsentralen henviser deg til kvalifisert hjelp. Trenger du medisinske råd og veiledning kan du ringe vår Helsetelefon

 

PRAKTISKE FORHOLD

 

Penger billetter og verdisaker

Benytt i størst mulig grad kredittkort. Hvis mulig, benytt safe på hotellet for oppbevaring av penger og verdisaker. Gå ikke rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekkens ytterlommer. Vær spesielt oppmerksom på tyver på badestranden, flyplasser, tog/t-banestasjoner og markeder. Unngå å ha alt av penger, pass, billetter og kredittkort i samme lomme/veske. Det kan lønne seg å spesialforsikre kostbare gjenstander, da verdiforsikringen er begrenset til totalt 15 000 kroner.

Bil og trafikksikkerhet

Når du skal parkere, bruk i størst mulig grad bevoktet parkeringshus eller hotellets parkeringsområde. La ikke ting ligge synlig i bilens kupé. Når bilen står parkert om natten, skal bagasjen ikke ligge i bilen. Vær obs på at reiseforsikringen ikke dekker ansvarsskade du pådrar deg som eier eller fører av motorkjøretøy. Tegn derfor ekstraforsikring i forbindelse med leie av bil. Dette er spesielt viktig i USA. Les mer om trygg bilferie.

Trafikk, sport og aktiviteter

Trafikkulykker er dessverre vanlig i utlandet. Vær derfor forsiktig enten du benytter kjøretøy eller går til fots. Bruk hjelm og beskyttende klær, og bruk tid på å venne deg til nye trafikkmønstre. Unngå kjøring om natten og vær oppmerksom på at det flere steder kan være vanlig å kjøre i alkoholpåvirket tilstand. Vær forsiktig før du gir deg i kast med strikkhopping, paragliding, mikrofly, go-cart, dykking, bananbåt og andre potensielle risikoaktiviteter. Sikkerheten er ikke alltid like god, og for slike aktiviteter har forsikringen klare begrensninger. Ved dykking under 40 meter og opphold i høyde over 4000 meter må man tegne ekstraforsikring.

Bagasjesikkerhet

Vær alltid i nærheten av bagasjen på flyplassen, når du står i innsjekkingskø eller er på en restaurant. Hvis dere er flere på reisen, bør det alltid avtales at en hele tiden passer på bagasjen hvis noen må gå fra stedet. La ikke verdigjenstander ligge på bord og hyller når du går fra hotellrommet. Pakk smykker, kamera, m.m. ned i håndbagasjen, ikke i innsjekket bagasje.

Vær oppmerksom på at hotellets oppbevaringsrom, er tilgjengelig for svært mange, selv om dette er låst og nøkkelen oppbevares av hotellets ansatte. Hotellet har som regel ingen kontroll med hvilken bagasje enkeltpersoner åpner eller tar med seg. Hotellet tar heller ikke ansvar for eventuelle skader/tap eller tyverier. Husk at verdigjenstander som smykker, kamera m.m ikke skal etterlates i kofferter og bager i slike oppbevaringsrom.

Rettigheter og forsikringsvilkår

Norge har en helsesamarbeidsavtale med alle land i EU/EØS som gir medlemmer av norsk folketrygd rett til samme behandling og egenandel som innbyggerne i de respektive land. Rettigheten må dokumenteres med Europeisk helsetrygdkort (E-111)Reiseforsikringen fra Europeiske dekker alle utgifter ved uventet akutt sykdom eller ulykke, eller dødsfall som følger av dette. Forsikringen dekker også eventuell ny hjemreise og tilkallelse av pårørende ved alvorlig sykdom. Forsikringen dekker ikke utgifter etter hjemkomst til Norge, lete-/redningsaksjoner, sykehjemsopphold, behandlingsreiser eller planlagt behandling/utredning. Ved dykking under 40 meter og opphold i høyde over 4000 meter må ekstraforsikring tegnes.

Praktisk hjelp og tap av eiendeler

Europeiske Reiseforsikring har egne servicesentre i alle verdensdeler. Disse kjenner forholdene der du er, og kan bistå deg med små og store problemer på reisen. Vi har også en avtale med Sjømannskirken, som blant annet kan utbetale mindre kontantbeløp og gi personlig oppfølging dersom du blir innlagt på sykehus. Har du mistet noe på en flyplass, jernbanestasjon el.l. kan du kanskje finne det igjen via den nettbaserte hittegodstjenesten Missingx.com. Melding av tap og skade kan du enkelt gjøre fra våre nettsider.

Mat og drikke

Over 30 % av reisende til u-land blir rammet av turistdiaré. Jo mer eksotisk reisemål, jo mer forsiktig bør du være med mat og drikke. Kok det, stek det, skrell det eller kast det er en god tommelfingerregel. Unngå salater, bufféer, rått kjøtt og rå fisk. Drikk ikke vann fra springen eller fruktsaft fra gateselgere.

 

HELSE OG SYKDOM

Sår og stikk

Mange har fått ferien ødelagt av myggstikk med infeksjon i stikkene. Forebygg derfor myggstikk ved å bruke myggmiddel ved alle anledninger - helst med minst 20% DEET. Kle deg fornuftig med lange ermer og benklær. Bruk myggnett og impregner både nett og klær. Stikk og insektbitt må holdes rene med antibakterielt middel (ta med i reiseapoteket). Søk lege ved tegn på infeksjon.

Solbrenthet og solstikk

Bruk solkrem med høy beskyttelsesfaktor, kle deg fornuftig og unngå solen midt på dagen. Husk også at solen står i senit rundt kl. 14.00 og ikke kl 12.00 om sommeren i Spania. Vær spesielt forsiktig i snøen og ved sjøen. Solstikk unngås ved å begrense soleksponeringen, bruke hatt og avkjøle hodet (om nødvendig med kaldt vann). Solstikk er en sykdomstilstand forårsaket av direkte varmepåvirkning fra solstråler, med lokal oppheting av hjernen som følge. Symptomer er kvalme og oppkast, rødt og varmt hode, forvirret og dårlig allmenntilstand. Barn er spesielt utsatt.

Dehydrering

Nyrene trenger vann for å skille ut en del stoffer fra kroppen. Dehydrering kan derfor være dødelig både for barn og voksne. Tilstanden kan unngås ved å tilføre kroppen væske gjennom drikke eller intravenøs tilføring. De vanligste årsakene til dehydrering er diaré, oppkast, fysisk anstrengelse med intens svetting, opphold i høyden, høyt alkoholforbruk og diabetes. Spedbarn og småbarn mister vann fortere i forhold til kroppsvekten, slik at tilstanden kan bli alvorlig etter noen timer med diaré eller andre årsaker til dehydrering.

Forkjølelse

Riktig påkledning under reisen er viktig for å unngå sykdom. Under flyreisen bør du ha løst sittende klær og alltid tilgang til en genser eller jakke i ull eller fleece. I Syden når solen varmer bør du likevel være forsiktig med å kaste klærne i den kalde årstiden.

Blodpropp

Flyreiser på mer enn 4-5 timer gir økt risiko for blodpropp i beina. I verste fall kan proppen løsne og gå til lungene og gi lungeemboli, en tilstand som kan være dødelig. Risikoen er imidlertid ikke stor, og kan effektivt reduseres gjennom bruk av støttestrømper og en del bevegelse. Risikoen for blodpropp er økt for gravide, p-pillebrukere, personer med alvorlige lidelser, nyopererte og for personer som tidligere har opplevd blodpropp. Bruk av acetylsalicylsyre (Dispril, Asperin og Albyl E) har ingen forebyggende effekt.

Seksuelt overførbare sykdommer

Ved tilfeldig sex på feriereisen bør du tenke på at partneren kan være HIV-smittet. Dette gjelder både fastboende og turister. Bruk derfor alltid kondom, som da også beskytter deg mot andre kjønnssykdommer. Ta helst med kondomer hjemmefra, da kvaliteten ikke alltid er like god på eksotiske steder. Kjøp av sex i utlandet er også forbudt i følge norsk lov.

Spesielle reisesykdommer

Undersøk hvilke sykdomstrusler som er aktuelle for det landet du reiser til. Du kan også lese mer om de enkelte sykdommene her:

 • turistdiaré
 • malaria
 • denguefeber
 • hepatitt
 • tyfoidfeberrabies
 • influensa
 • seksuelt overførbare sykdommer
 • høydesyke

Skade og sykdom

Akutt hjelp: Trenger du akutt hjelp ved skade eller sykdom, ta kontakt med vår Alarmsentral. Alarmsentralen henviser deg til kvalifisert hjelp. Trenger du medisinske råd og veiledning kan du også ringe vår Helsetelefon på +47 21 49 50 00 — valg 2

Innleggelse og hjemreise

Ved sykdom som ikke kan behandles på stedet vil du etter avtale med Europeiske bli overført til egnet behandlingssted eller transportert hjem. Ved noen medisinske tilstander kan det være farlig å fly, og det er derfor viktig med god utredning og eventuell stabiliserende behandling før hjemreise. Oppholdsutgifter dekkes i slike tilfeller av forsikringen. Europeiske har betalingsavtaler med en rekke sykehus. I noen tilfeller må man imidlertid legge ut for utgiftene selv.

Etter hjemkomst

Har du vært syk i utlandet og fortsatt har symptomer etter hjemkomst må du kontakte lege for med sikkerhet å få klarlagt hva som har feilet deg. Trenger du sykemelding er det viktig huske på god dokumentasjon fra legen som har behandlet deg under oppholdet. Skal du melde skade etter turen, kan du enkelt og kjapt gjøre dette på våre nettsider.

Etterkontroll av sykdommer

Har du vært syk i utlandet og fortsatt har symptomer etter hjemkomst må du kontakte lege for med sikkerhet få få klarlagt hva som har feilet deg. Trenger du sykemelding er det viktigt å huske på god dokumentasjon fra legen som har behandlet deg under oppholdet. Skal du melde skade etter turen, kan du enkelt og kjapt gjøre dette på våre nettsider.

Innleggelse og isolering

Ved innleggelse på norsk sykehus etter utenlandsreise vil du bli isolert inntil det blir klarlagt om du har brakt med deg smittsomme mikrober. Dette tar vanligvis to til 3 dager å kartlegge. Det kan også være aktuelt for fastlegen din gjør å denne undersøkelsen mens du venter på operasjon eller andre tiltak.

Sykmelding og arbeid

Blir du syk under reisen kan du ha krav på sykmelding. Sørg for å få med deg god dokumentasjon fra legen som har behandlet deg under oppholdet. Du kan også kontakte din lege per telefon fra utlandet, for at han/hun kan registrere tilfellet. Uten kontakt til lege og dokumentasjon har du ikke krav på sykmelding.

Forsikringsutbetaling

Skal du melde skade etter turen, kan du enkelt og kjapt gjøre dette her på våre nettsider. Ved ulykkesskader som trafikkulykker og fallskader har du krav på dekning av behandlingsutgifter etter hjemkomst til Norge. Dette gjelder kun ved ulykker, og altså ikke ved sykdom. Utgiftene vil være begrenset og behandlingen bør avtales med Europeiske. Dersom du får en varig medisinsk invaliditet vil du ha krav på et engangsbeløp som avhenger av alder og grad av mén.

Din trygghet - i hele verden
Tilbakemelding