Pass på hjertet!

Hjertesykdom er den vanligste diagnosen blant personer over 60 som blir alvorlig syke på reisen.

Det er snart tid for at mange seniorer vender nesen sydover for helsefremmende langtidsferie.

Mange hjerteinfarkt kan unngås.

- Rundt halvparten av dem som får et hjerteinfarkt under reisen får dette i løpet av de første tre dagene. En medvirkende årsak kan være anstrengelsene ved det å reise. Stressrisikoen kan reduseres ved å beregne svært god tid på flyplassene; både ved avreise og mellomlanding. Det er også viktig å bruke noen dager på feriestedet til å komme inn i ny rytme - både når det døgnrytme, trafikk og måltider. Tenk også tilvenning til klimatiske forhold, og bruk av klær i forhold til dette, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Alderen har betydning

- Alderen har stor betydning for hvilke sykdommer du kan risikere å få når du er på reise. Hjertesykdom dominerer blant personer over 60 år, etterfulgt av bruddskader og lungebetennelser. Det er heller ikke uvanlig med hjerteproblemer blant menn i 50-årene. Barn er mest utsatt for luftveis- og magetarminfeksjoner. I aldersgruppen 16 - 59 blir man sjelden alvorlig syk, og det mest vanlige i denne aldersgruppen er bruddskader, i følge Kjølstad.

Bruddskader - glatte badegulv, bassenger og steintrapper

- Våte fliser er vi ikke så vant med i Norge, på grunn av at vi har varmekabler og oppvarmede gulv. Arm- og/eller lårhalsbrudd blir derfor dessverre resultatet av mange fall blant eldre i utlandet. Uvante omgivelser gjør at vi lettere kommer til skade. Også her gjelder det å skru ned tempoet et hakk, og innse at reaksjonsevnen og fysikken svekkes med årene. Dette kan være avgjørende for et vellykket ferieopphold under varmere breddegrader, sier Kjølstad.

Unngå lungebetennelse - kle deg som lokalbefolkningen

- Det er en stor forskjell på en innfødt Mallorkiner og en norsk turist når solen varmer i februar, forteller norske Hanne Stender ved Europeiskes Spania-kontor i Palma de Mallorca. - Spanjolene beholder vinterjakken på, mens nordmenn rusler rundt i handlegaten lett påkledde; gjerne i shorts og T-skjorte. I tillegg til å skille seg ut, og gjøre seg mer utsatt for tyveri, ender også ofte solhungrige nordmenn opp på sykehuset med bronkitt eller lungebetennelse. Høst og vinterluften er ofte mer lumsk, enn man får inntrykk av når solen steker, sier Stender som minner om det gamle ordtaket "when in Rome, do as the Romans".

Spania dominerer

I mange år har Spania vært et foretrukket ferieland for nordmenn, og norske pensjonister velger i høy grad å bytte ut vinter og kulde med sol og varme i Spania. Dette gjenspeiler seg i Europeiskes skadestatistikk. Hittil i år har rundt 30 % av Europeiskes store sykesaker skjedd i Spania. Den alvorligste skaden kostet kr. 837 466.  Dette understreker viktigheten av en god reiseforsikring.

mann&strand.jpg


- De spanske sykehusene holder ofte god kvalitet om du skulle bli syk, og vi sørger for å få deg til et trygt behandlingssted. Utfordringene er språk, pleie og det å skille gode helsetilbud fra de dårlige. Hjemtransporten behøver du heller ikke tenke på ved sykdom. Vi sørger for å få deg trygt hjem igjen, enten med vanlig fly eller eventuelt et ambulansefly om din medisinske tilstand skulle kreve det, sier Sverre Kjølstad. 

De fleste holder seg friske

- Heldigvis er det slik at de aller fleste holder seg friske på feriereisen. For mange eldre er det absolutt helsefremmende å kunne gå daglige turer, ha sosial omgang og bade i sol, lys og varme. Med litt ekstra forsiktighet så kan alvorlige hendelser som hjerteinfarkt, lungebetennelse og lårhalsbrudd unngås, sier Kjølstad.

Om uhellet er ute - er Europeiskes aldri langt unna

- Europeiske har egne servicekontorer, Euro-Centres, i alle deler av verden. På våre Euro-Center jobber våre erfarne skandinaviske medarbeidere. De snakker de lokale språk, og kjenner kultur og mentalitet. I tillegg har de oversikt over hvilke sykehus og leger som kan benyttes for de ulike medisinske behandlingsbehovene som måtte oppstå, avslutter Kjølstad.


Tilbakemelding