Pakk dine medisiner i håndbagasjen

Livsviktige medisiner i forsinket eller bortkommet bagasje kan bli kritisk

-Europeiske Reiseforsikring får nesten daglig henvendelser fra fortvilte kunder som ikke har mottatt sin innsjekkede bagasje der de har livsviktige medisiner, sier Mari Holmslien, sykepleier ved Europeiskes alarmsentral.

Bagasjeforsinkelser kan bety livsfare
-Europeiske mottar årlig melding om 6.000 bagasjeforsinkelser – der bagasjen ikke kommer frem med samme fly som den reisende. Alt for ofte inneholder den forsinkede bagasjen viktige medisiner. Selv om den forsinket bagasje oftes kommer til rette etter noen dager, kan dette blir kritisk den som benytter livsviktige medisiner som eksempelvis insulin, hjerte-, astma- og blodtrykksmedisiner, sier Sverre Kjølstad, medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Dokumenter viktige medisiner på engelsk
-Vi anbefaler at brukere av livsviktige medisiner får dokumentert disse på engelsk slik at de lettere kan anskaffes dersom uhellet er ute, fortsetter Kjølstad.

Ny lege og nye medisiner
-Dersom medisinene dine ikke kommer frem, oppsøk lege på stedet for å få nye. Har du med et skriv på engelsk lar dette seg ordne relativt enkelt i de fleste tilfellene.

Manglende medisinsk dokumentasjon vil ofte bety at du må gjennom en undersøkelse for å finne ut hvilke medisiner man har behov for. I verste fall kan dette bety sykehusinnleggelse med full undersøkelse.
De medisinene du så blir satt på er kanskje ganske annerledes enn de som din lege i Norge ville valgt, slik at du må bytte på nytt når du kommer hjem igjen. Enkelte steder er det også vanskelig, om ikke umulig, å skaffe seg medisiner.

Reiseapotek
- I tillegg til dine faste medisiner bør du også ta med deg et lite reiseapotek. Dette med tanke på andre navn og forskjellige preparater i utlandet. Det er fornuftig å ta med paracetamol, nesespray, diaré stoppende middel, desinfeksjonsmiddel plaster og litt enkle forbindingssaker. Reiser du til eksotiske strøk kan det også være fornuftig å ta med antibiotika som kan benyttes etter avtale med legen din i Norge. Har du lett for å få blærekatarr er det jo også lurt å ha med antibiotika mot dette, avslutter Kjølstad.


Tilbakemelding