Gunnars (78) ferie-blodpropp kostet en halv million

Aldri tidligere har det vært betalt ut mer i reiseforsikring enn første kvartal 2014. Sykdom utgjør den klart største delen av totalt 82.000 saker.

20. april startet Gunnar Krabbedal (78) fra Bergen og kona Laila (73) cruiseferien fra Los Angeles, men ferien ble kortvarig. Gunnar fikk vondt i foten og oppsøkte skipets lege.

– Der ble det fastslått at det mest sannsynlig var blodpropp. De ville ikke ha meg om bord på grunn av av foten. De ville ikke ta ansvaret så jeg ble allerede etter to dagers cruise satt i land i den meksikanske havnebyen Cabo San Lucas, forteller Gunnar Krabbedal.

– Først skulle de ha seks tusen dollar, så skulle de ha ti tusen dollar til. Jeg bare leverte fra meg masterkortet, sier 78-åringen.

Reiseforsikring

Etter ett døgn fikk sykehuset bekreftet at 78-åringen hadde reiseforsikring. Han forteller at han fikk operert inn et slags filter i lysken. En uke senere ble han skrevet ut og fløyet hjem sammen med sin kone.

– Jeg sier til alle. Få forsikring, folkens! Forsikringsselskapet var veldig flinke og hjalp oss med alt, sier Laila Krabbedal.

Over 500.000

Den totale regningen for sykehusoppholdet, hjemreisen og andre utgifter kom på 528 tusen kroner.

– Dette var en tøff påkjenning for paret. Å oppleve sykdom eller ulykke i et fremmed land, er noe av det mest traumatiske du kan bli utsatt for på reise. Du er langt hjemmefra, uten ditt kjente sikkerhetsnett og ofte kommer språklige utfordringer i tillegg til selve skaden, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig hos Frende forsikring.

Første kvartal i år er det registrert 82.000 reiseskader, og det er utbetalt nesten 540 millioner kroner. 

– Dette er den høyeste utbetalingen på et kvartal noensinne og 29 prosent mer enn samme periode i fjor sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Sykdom

Sykdom på reise utgjøre nesten halvparten av reisesakene.

– Vi ser en tendens til at stadig flere eldre reiser. De reiser oftere og lengre. Det er hyggelig det, men en bakside er at de oftere blir syke. Fra våre tall i Europeiske ser vi at en 70-80 åring har femti prosent større sjanse for å blir syk på reisen enn en mellom 40 og 50 år, sier Harald Hollerud, direktør i Europeiske.

Betalingsgaranti

Reiser du uten forsikring kan det bli dyrt.

– Å reise uten forsikring kan bety økonomisk ruin for deg og familien. Det høyeste kravet vi har utbetalt så langt i år, var på 1,5 millioner kroner. I Norge er vi vant til at staten tar regningen, men i utlandet er situasjonen en helt annen, og du må ofte stille betalingsgaranti før du får hjelpen du trenger, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende.

Hjemme i Bergen har ikke ekteparet Krabbedal tatt skrekken av opplevelsen.

– Jeg har lyst til å reise til østen nesten gang, sier Laila (73).

– Jeg vil heller til Australia eller Brasil, sier Gunnar (78).

Publisert første gang: tv2.no 08.06.2014

 

Tilbakemelding