Ny trend: "Unge eldre" reiser på venneturer som aldri før

«Unge eldre» mellom 55 og 67 år er ressurssterke, reisevante og språkmektige. De går fotturer, sykler og spiller golf, og liker å reise sammen med venner på utenlandsferie, viser Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2016.

En av tre reiser sammen med venner på utenlandsferie, og trenden er økende, viser Reiseundersøkelsen til Europeiske.

-Aldersgruppen 55-67 år, eller «unge eldre», er reisevante, ressurssterke og språkdyktige, og de har god økonomi. Gjennom flere år har vi sett at denne aldersgruppen også tar mer og mer etter yngre mennesker når det gjelder å velge reisemål til mer eksotiske steder utenfor Europa, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If.

Unge eldre på vennetur

Utenlands opp til tre måneder

Stadig flere i alderssegmentet over 60 år reiser til utlandet i lengre perioder, og de gjør det mer enn samme aldersgrupper i Sverige, Danmark og Finland. Bare 1 av 5 nordmenn er utenlands kun en uke, resten har varierende lengde på oppholdet. 15 % som reiser, er i gjennomsnitt mellom en og tre måneder utenlands, viser tall fra If.

-Vi ser at de «unge eldre» oppholder seg over lang tid på ett sted; spiller golf, går turer, sykler og nyter godt av et behagelig klima. God økonomi og et stadig mer fleksibelt arbeidsliv gjør at flere kjøper seg leilighet. Mange kommer fra samme sted, og sosialt samvær betyr en hel del, sier Vennesland.

Færre legebesøk for de unge eldre

- Vi ser at antallet sykesaker øker jo eldre man blir, og at skadeøkningen for alvor starter fra fylte 50 år. Aldersgruppen 55-67 år er derfor på skadestatistikken til Europeiske, men likevel med markert lavere antall legebesøk og sykehusinnleggelser enn aldersgruppen over 67 år. Av de alvorligste sykeskadene i 2016 er 16 saker i alderssegmentet 55-67 år; 12 menn og 4 kvinner. Flest fra Spania og Thailand, og skadeårsaker som MC-ulykker og fallskader gjenspeiler aktivitetsnivået. Men det er også hjerte- og lungesykdom i dette alderssegmentet, sier sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring.

- For de «unge eldre» som gjerne googler sine symptomer hvis de føler seg dårlig, er medisinsk rådgivningstjeneste via Helsetelefonen et lavterskeltilbud, som vi ser flere benytter seg av. Her finner en del medisinske spørsmål sin løsning uten å måtte gå til lege, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Flere spanske byer er «norske»

- I Spania har utlendinger i lang tid investert i egen bolig eller leid bolig for kortere eller lengre perioder. Engelskmenn og tyskere har gjort det siden 1970-tallet. Nå er det skandinavere og russere som etablerer seg i raskt tempo. Vi ser noen byer er blitt «okkupert» av utlendinger, for eksempel Albir, Villajoyosa, Torrevieja på fastlandet og Arguineguin på Gran Canaria, som er inntatt av nordmenn, sier Hanne Stender, leder for Europeiske Reiseforsikrings Spaniakontor.


Tilbakemelding